Molens en Beatles
Een fietsroute in het teken van molens en muziek. Op deze route kom je niet langs een maar vier bijzondere musea. Bij het startpunt tref je meteen het eerste…
Startplaats: Schermerhorn, Noord-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Fiets met deze route rondom Naarden, een van de mooiste vestingsteden van Europa met een indrukwekkende geschiedenis.
Naarden is een prachtige vestingstad in het groene Gooi en een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. De vesting is gebouwd in de vorm van een ster en heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Naarden leent zich uitstekend voor een dagje uit. Bezoek de verdedigingswerken of kom in het Nederlands Vestigingmuseum meer te weten over het leven in de vesting. In de binnenstad vind je tal van historische gebouwen en monumenten, zoals het Spaanse Huis, het stadhuis en de Sint-Vituskerk. Daar wordt jaarlijks de Matthäus Passion opgevoerd.
Vanaf Naarden richting Muiderberg fiets je een stukje langs het IJmeer, een belangrijke rustplaats voor vogels. In noordoostelijke richting gaat het over in het Markermeer.
De route vervolgt door het Spanderswoud, dat sinds 1980 wordt omgevormd van een houtproductiebos naar een natuurlijk bos. Hier mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. In de buurt vind je ook kampeerterrein en natuurgebied De Fransche Kamp. Dat kent een lange geschiedenis. In 1672, het jaar dat in de Nederlandse geschiedenis ook wel bekend staat als het ‘Rampjaar’, is Nederland in oorlog met de twee grootmachten Engeland en Frankrijk. Op 19 juni vallen de Fransen onder het bewind van koning Lodewijk XIV de vestingstad Naarden aan. Het belegeren duurt langer dan verwacht en de Fransen moeten daarom een tijdje in het gebied verblijven. Ruim 3.000 Franse soldaten slaan hun tenten op. Aangenomen wordt dat het gebied zijn naam dankt aan deze Franse belegering.
Het Naardermeer wordt nationaal en internationaal beschermd. Zeldzame dieren als de otter en purperreiger voelen zich helemaal thuis in dit beschermde natuurgebied. Je passeert onderweg ook de ’s-Gravelandse Vaart. Dat heeft een totale lengte van 12 kilometer en werd gegraven in 1634. Het zand dat daarbij vrijkwam gebruikte men voor de aanleg van de grachtengordel in Amsterdam. Op de terugweg vanuit Amsterdam werd huisvuil meegenomen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!