Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
50 Km (± 3:20
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
Het Zwarte Meer is een natuurlijke grens tussen Overijssel en Flevoland. Op deze fietsroute fiets je de grens over via het Zwarte Meer, door een gebied met een rijke historie en langs de grootste balgstuw ter wereld.
Let op: op deze fietsroute ga je met een veer naar de overkant. Kijk voor vertrek naar de actuele vaartijden.
Knooppunt 27: Genemuiden
De stad Genemuiden staat bekend om zijn tapijtindustrie. De biezenteelt is in deze stad groot geworden en in de 18e eeuw was Genemuiden het centrum van de biezenmatten. De blokmat (of Genemuider mat) is de bekendste, gevlochten biezenmat. Dan is het natuurlijk niet gek dat je in deze stad ook het Tapijtmuseum kunt bezoeken. Hier wordt de geschiedenis van het tapijt, Genemuiden en de tapijtindustrie weergegeven.
Tussen knooppunt 34 en 14: Het Zwarte Meer
Het Zwarte Meer is ontstaan tijdens de inpoldering van de Noordoostpolder. Het water is omgeven door dichte rietkragen, wat het een aantrekkelijk gebied maakt voor bijzondere vogels. Je vindt er de bruine kiekendief, de roerdomp en de grote karekiet. De oeverlanden van het meer zijn de voormalige dijken van de Zuiderzee, waardoor er een ander soort vegetatie ontstaat dan bij een soortgelijk meer. Vanaf het fietspad kijk je uit op de Grote Bovenlanden, waar ook de kievitsbloem te vinden is. In het Zwarte Meer ligt het Vogeleiland, een onbewoond eiland volledig overgenomen door vogels. Dit eiland is alleen te bezoeken op een boottocht van Natuurmonumenten.
Tussen knooppunt 22 en 35: Ramsgeul
Op deze fietstocht steek je de Ramsgeul over, een geul aangesloten op het Ramsdiep. Hier ligt een bijzondere balgstuw. De balgstuw is een opblaasbare dam tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer, een bescherming om de stuwing uit het Ketelmeer tegen te houden. Het is de grootste balgstuw ter wereld en ook de enige die bedoeld is als stormvloedkering.
Knooppunt 41: Kampen en IJsselmuiden
Aan de overkant van het Zwarte Meer en de Ramsgeul liggen Kampen en IJsselmuiden. Kampen heeft een prachtige, historische binnenstad waar de geschiedenis van deze plek als Hanzestad nog altijd goed te zien is. Er zijn nog delen van de middeleeuwse stadsmuur en stadspoorten te vinden en een aantal bouwwerken, waaronder een gotische kerk, die het bezoeken waard zijn. IJsselmuiden ligt een stukje verder op de route. Vroeger lag dit aan de binnenzee de Almere (lang voordat de provincie Flevoland en de stad Almere gebouwd werden) en het dorp is gebouwd op een zandbak van de IJssel. Via IJsselmuiden fiets je terug naar Genemuiden.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.