Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
44 Km (± 2:56
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
Om te genieten van de natuur, zit je rond Ommen en omgeving helemaal goed. Tijdens deze tocht ontdek je zelfs de Nederlandse Sahara!
Knooppunt 49: Ommen
De route start in het historische Ommen. Dat is een van de oudste Hanzesteden van Overijssel en gebouwd op een rivierduin bij een doorwaadbare plaats in de Vecht. Je vindt hier veel bijzondere monumenten zoals de Brigittakerk, het oude gemeentehuis aan de Vecht en het voormalige postkantoor. Er zijn in Ommen verschillende musea die je met deze fietstocht kunt combineren: het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum, het Fietsmuseum en het Vliegermuseum Space Art.
Tussen knooppunt 88 en knooppunt 51: Vecht- en Beneden-Reggegebied
In het Natura 2000-gebied Vecht- en Beneden-Reggegebied komen de rivieren de Vecht en de Regge samen. Het gebied ligt in twee verschillende landschappen: in het riviergebied en in de hogere zandgronden. De hogere zandgronden zijn van oorsprong zuur en voedselarm. Langs de Vecht en Regge komen voedselrijkere bodemtypes voor. Dit gebied kent hierdoor allerlei bijzondere plant- en diersoorten zoals de steenanjer en de bedreigde knoflookpad.
Knooppunt 52: Junner Koeland
Junner Koeland is een beschermd natuurgebied binnen een oude Vechtmeander. De naam ontstond doordat boeren uit Junne hier vroeger hun koeien lieten grazen. Het is nu een bijzonder natuurgebied met kronkelende bospaden. Er lopen nog steeds koeien, maar ook IJslandse paarden. Vogelliefhebbers kunnen een stop maken bij de kijkhut. Hier kun je maar liefst zeventig verschillende soorten vogels spotten zoals de groene specht, de graspieper en de grauwe klauwwier. Zoogdieren in het gebied zijn de vos, ree, haas en das.
Vlakbij knooppunt 51: De Sahara van Ommen
De Sahara van Ommen is een 20 hectare grote zandverstuiving. De naam geeft al aan hoe dit gebied er ooit uitzag. Het gebied ontstond door intensieve begrazing door schapen en afplagging van heide. Hierdoor ontstonden er grote open gebieden waar de wind vrij spel had. Vroeger was het een actief stuifzandgebied, tegenwoordig heeft ‘de Sahara’ een vast karakter. Een deel van het gebied is bebost en in andere delen houden kleine planten het zand vast.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.