Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
42 Km (± 2:48
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
Deze zandverstuiving is genoemd naar de beroemde woestijn in Afrika.
Net als bij veel andere zandverstuivingen in Nederland ontstond de Sahara bij Ommen door kaalslag. Dit had een menselijke oorzaak. De plaatselijke bewoners lieten hun schapen in het gebied grazen. Daarnaast werd de vruchtbare heidegrond afgeplagd. Deze plaggen waren een soort tegels die onder andere gebruikt werden als ondergrond in stallen. Ook werden de heideplaggen gebruikt voor het afdekken van de daken van woningen van arme boeren en arbeiders. Baron van Pallandt, de eigenaar van het toenmalige landgoed, nam omstreeks 1840 het initiatief om bomen te planten in het gebied. Zo werden de zandverstuivingen een halt toegeroepen. In 2019 nam Staatsbosbeheer het afplaggen weer op om zo een groter stuifzandgebied te creëren, zodat je je nu in de zomer soms als een fietser in de echte Sahara kan wanen.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.