Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
39 Km (± 2:36
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
In het Overijsselse Dinkelland liggen diverse bijzondere plaatsen, waar je op deze route kennis mee zult maken. Welkom in deze prachtige en afwisselende omgeving.
De route start bij Toeristisch Overstappunt Weerselo. Vanaf hier fiets je in de richting van Saasveld en Zenderen, waar je de eerste bezienswaardigheden aantreft.
Weleveld – zoek de wolven
In de buurt van Zenderen vind je de voormalige havezate Weleveld. Ten tijde van de eerste vermelding als Welevelde in de 14de eeuw was dit een van de machtigste havezaten van Twente. Het lag op de kruising van de drukke handelsweg Deventer-Osnabrück en de Bornsebeek. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de tolheffing op deze land- en waterweg bijdroeg aan deze machtige positie. Op het landgoed geven de grachten nog aan waar de havezate ooit gestaan heeft.
Volgens de overlevering komt de naam ‘Weleveld’ van ‘Wolfsveld’. In het wapen van Weleveld is namelijk een wolf te zien, en verspreid over het landgoed zijn verschillende beelden en afbeeldingen van wolven verstopt.
Een unieke boom bij Fleringen
Bij het dorpje Fleringen zijn diverse opmerkelijke bezienswaardigheden te vinden. Zo staat hier een voor Nederland zeldzame Kroezeboom. Een dergelijke boom geeft doorgaans een kruis- of grenspunt aan en werd vaak ook gebruikt als heilige plaats of rechtspraakplaats. De Kroezeboom van Fleringen is een zomereik die naar schatting is aangeplant in de 16de of 17de eeuw en daarmee een van de oudste zomereiken van Nederland is.
Ook vind je bij het dorpje de Gröbbemolen of Fleringer Molen, een koren- en pelmolen die opvalt door de bijzondere rompvorm, en het prachtige landgoed Herinckhave.
Het Stift
Gelukkig neemt de route je mee door Het Stift, want op de kaart zul je moeite hebben om dit dorpje aan te wijzen. Dat betekent echter niet dat er hier niets te zien is: het beschermde dorpsgezicht staat bekend om de Stiftskerk en de Stifthuizen. De naam ‘Stift’ slaat op geestelijke stichting. Hiermee werd doorgaans een gebouw bedoeld waar ongehuwde adellijke vrouwen in kloosterlijk – in dit geval een Benedictijnerklooster – verband samenleefden.
Het klooster – Het Stift van Weerselo – bestaat niet meer, maar de vroegere kloosterkerk, daterend uit omstreeks 1400, is bewaard gebleven. Na het verdwijnen van het klooster, werd de Stiftskerk de parochiekerk van de kerkelijke gemeente. Ook de Stifthuizen rond het Stiftplein zijn bijzonder. Waarschijnlijk zijn ze vroeger onderdeel geweest van het Benedictijnerklooster; tegenwoordig worden ze bewoond door particulieren.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.