Fietsroute Nationaal Park Weerribben-Wieden & Giethoorn
Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
62 Km (± 4:08
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
In het noordwesten van Overijssel vind je het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa.
Knooppunt 14: Kalenberg
Kalenberg is een voormalig vaardorp, een dorpje dat langs een waterloop is ontstaan. Oorspronkelijk hielden de inwoners zich bezig met turfwinning, vervolgens met visserij en daarna met rietteelt.
Knooppunt 82: Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben Wieden is in 1992 ontstaan uit het ontgonnen laagveengebied de Weerribben. Gedurende de geschiedenis heeft het gebied verschillende functies gehad. Nadat het veen grotendeels verwijderd was uit het gebied, gingen de omwoners over op visserij. Later, toen veel voormalige waterpartijen droog waren gevallen, ontstond er grootschalige rietteelt.
Sinds 2009 maakt ook de Wieden deel uit van het Nationale Park, een uitgestrekt meren- en moerasgebied. Terwijl de Weerribben nog de typische structuur heeft van een veengebied, bestaat de Wieden vooral uit open water. Veel van de vroegere legakkers zijn door het water weggeslagen.
Met de samenvoeging van de twee gebieden is de naam veranderd in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Samen vormen ze het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Doordat in het gebied verschillende stadia van verlanding – het langzaam in land veranderen van natte gebieden – voorkomen, is er een grote ecologische diversiteit ontstaan, met waterpartijen, riet- en hooilanden, weilanden, moerasbossen en trilvenen.
Bij knooppunt 81 in Sint Jansklooster ligt het Bezoekerscentrum De Wieden. Hier vind je veel informatie over de natuur van het gebied.
Knooppunt 60 Giethoorn
Het dorpje Giethoorn behoort tot de meest toeristische plaatsen van Nederland en als je het dorp binnenkomt, snap je wel waarom. Door de vele waterwegen wordt het ook wel ‘Hollands Venetië genoemd’, een eretitel die wordt toegekend aan plaatsen waar water een belangrijke rol speelt.
In Giethoorn is dat het geval: het meeste vervoer vindt hier plaats over het water. Het dorp heeft één doorgaande verbinding over land; dit is een voet- en fietspad. Het staat bekend om de historische boerderijen, woningen en andere gebouwen en de vele bruggetjes. Een vaartochtje met een punter – de traditionele boten in Giethoorn – is een must bij een bezoekje aan het dorp.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.