Fietsroute De kop van Overijssel en de Beulakerwijde
Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
57 Km (± 3:48
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
Het noordelijke deel van de provincie Overijssel bestaat voor een groot deel uit het prachtige meer de Beulakerwijde (vaak uitgesproken als Beulakerwiede). Op deze route fiets je dwars door dit gebied, kom je langs het prachtige Giethoorn en ga je een stukje over de grens met Drenthe.
Knooppunt 93: Zwartsluis
De route begint in Zwartsluis, een klein dorp net onder het meer Beulakerwijde. Het kreeg in 1398 de naam Swarte Sluys naar de rivier Zwarte Water, een rivier waarvan het water op de bodem zwart kleurde. Het dorp diende daarna al vrij snel als doorvoerhaven voor turf uit Drenthe richting de rest van Nederland. Het dorp werd een sterk handelsknooppunt voor turf en andere ambacht, maar ook voor jacht, visserij en landbouw. Vandaag de dag zie je daar het een en ander nog van terug in de gebouwen en de omgeving.
Tussen knooppunt 82 en knoppunt 94: De Beulakerwijde
Vanuit Zwartsluis ga je in noordelijke richting naar de Beulakerwijde. Dit is het grootste meer in de kop van Overijssel. Het meer is vernoemd naar het dorp Beulake, dat tussen Sint Jansklooster en Giethoorn lag. In de 18e eeuw lag het dorp in het veen. Het veen werd afgegraven en de smalle stroken land die overbleven bleken een makkelijke prooi voor het water. Na een zware storm in 1775 verlaten de meeste mensen het dorp, een jaar later komt de genadeklap en verdwijnt Beulake in de Zuiderzee. Nu, een aantal eeuwen later, is het een prachtig natuurgebied met een aantal monumenten om Beulake te herdenken. De fietsroute gaat over het meer, een heerlijke rustig stuk.
Knooppunt 60: Giethoorn
Het Venetië van het Noorden heeft een aparte geschiedenis. Waar het nu een toeristische trekpleister is, was het vroeger een veengebied. De eerste mensen die zich hier vestigden waren de Flagellanten rond 1291. Deze kruisvaarders zwierven door het gebied en trokken de aandacht van criminelen en bedelaars. De Bisschop van Utrecht schonk ze daarom het veengebied achter Vollenhove met het idee dat het zwerven (en daarmee plunderen) zou stoppen. Op deze fietstocht ga je een stukje door het mooie Giethoorn. Let wel op: het kan behoorlijk druk zijn.
Knooppunt 49: Een klein stukje Meppel
Meppel is een gemeente en een stad op de grens van Overijssel en Drenthe. De stad zelf ligt in Drenthe, maar de grensgemeentes in Overijssel. De route gaat door het centrum, waar je onder andere het Drukkerijmuseum kunt vinden.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.