Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
De fietsroute start voor Paleis Soestdijk. Het paleis is gebouwd in de 17de eeuw langs de Soestdijk en daaraan dankt ook het buurtschap naast het terrein van het paleis haar naam. Vanaf 1937 tot 1971 was het paleis de residentie van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard en vanaf 1971 is het paleis eigendom van de Staat der Nederlanden. Oorspronkelijk was het paleis gebouwd als buitenverblijf voor de toenmalige burgemeester van Amsterdam. Het paleis met het omliggende park is op vrijdag, zaterdag en zondag tegen betaling te bezoeken.
Via de bossen van De Vuursche kom je langs Kasteel de Hooge Vuursche - vroeger een buitenhuis, tegenwoordig een trouw- en vergaderlocatie. Hierna fiets je over de Zuiderheide en de Westerheide. Deze gebieden liggen tussen Hilversum en Laren. Op de Zuiderheide is ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een tankgracht gegraven om het in Hilversum gevestigde hoofdkwartier van de bevelhebber van de Wehrmacht te beschermen. Na de oorlog is deze tankgracht dichtgegooid en begroeid geraakt. Op een aantal informatieborden na is deze verdedigingslinie niet meer zichtbaar in het landschap.
De Westerheide grenst aan de Zuiderheide en is ontstaan tijdens de ijstijd. Prehistorische grafheuvels strekken zich uit over beide heidegebieden. Je fietst ook een stukje over het Gebed zonder End (de Nieuwe Crailoseweg, een onverharde weg die de Westerheide scheidt van de Bussumerheide). Op dit terrein worden jaarlijks herdenkingsdiensten gehouden en staat er een monument ter ere van de verzetsstrijders die hier in de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd. Via het Spanderswoud gaat de fietsroute in de richting van Hilversum.
Deze stad heeft meerdere namen: 'mediastad', 'tuinstad' en 'villadorp'. Het is de belangrijkste plaats in Het Gooi, een van de oudst bewoonde landstreken in Nederland. Dit wordt aangetoond door prehistorische grafheuvels en vondsten die behoren tot de Hilversumcultuur. Het stadsgezicht wordt gevormd door de rooms-katholieke Sint-Vituskerk, met een toren van 98 de hoogste neogotische kerk van Nederland. Door de vele natuur in en rondom de stad staat Hilversum bekend als tuinstad en de natuurlijke overgang van bebouwing naar natuur is uniek. Tip: bezoek het Pinetum Blijdenstein, een arboretum met veel exotische naaldbomen.
Naast de Sint-Vituskerk zijn ook de oudkatholieke kerk en het door Willem Dudok ontworpen raadhuis de moeite van een bezichtiging waard.
Via de bossen rond Lage Vuursche en Kasteel Drakensteyn fiets je terug richting Paleis Soestdijk.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!