Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Iets ten noorden van Utrecht ligt de Bethunepolder. Deze polder behoort tot het Utrechtse Noorderpark, een herinrichtingsplan van het landschap waarin de natuur centraal staat.
De polder is vernoemd naar de Belgische markies De Béthune. In de 19de eeuw probeerde hij het gebied droog te malen, maar omdat het hem aan de juiste techniek ontbrak en er in het gebied zo veel water opwelde, slaagde hij hier slechts ten dele in. Het gebied bleef te nat voor land- en tuinbouw. Pas in 1930, toen het Gemeentelijk Waterbedrijf Amsterdam water ging oppompen, werd een groot deel van het gebied droog genoeg voor veeteelt. Het noordelijkwestelijke deel van de Bethunepolder is echter nog steeds een nat gebied en bestaat voornamelijk uit elzenbroekbos.
De polder staat bekend om de enorme hoeveelheid grondwater die opwelt: meer dan waar ook ter wereld. De hoeveelheid water die opgepompt wordt, voorziet in een derde van de waterbehoefte van Amsterdam. Het water is bovendien van zeer hoge kwaliteit en wordt veel gebruikt voor drinkwater en frisdrankproductie. Door dit gebruik van het grondwater gelden er in het gebied strenge regels voor bemesting.
Knooppunt 47: Maarsseveense Plassen
De Maarsseveense Plassen vormen een recreatiegebied ter hoogte van Maarsseveen. Het gebied bestaat uit de Grote Plas en de Kleine Plas, die beide door zandwinning ontstaan zijn. Het water – dat op sommige plekken tot wel 30 meter diep is – is zeer schoon en mede daarom populair onder duikers.
Knooppunt 48: Streekmuseum VredeGoed
Als je bij knooppunt 48 afwijkt van de route en linksaf slaat, kom je al snel bij Streekmuseum VredeGoed. In deze oude langhuisboerderij met voorhuis wordt het leven in de dorpen Tienhoven en Oud-Maarsseveen en de omliggende veengebieden van omstreeks 1900 in beeld gebracht. Het museum heeft een bijzondere collectie voorwerpen die het dagelijks leven, maar ook een aantal oude ambachten tot leven brengen in nagebouwde werkplaatsen.
Tussen de knooppunten 31 en 82: Goois Natuurreservaat
Het Goois Natuurreservaat bestaat uit een aantal afwisselende natuurgebieden, waarvan je er op de route meerdere zult zien. Zo kom je onder meer door en langs de gebieden Zwaluwenberg, Boskuil, Laaperbos, Dassenveld en Zwartebergen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!