Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
69 Km (± 4:36 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Van kastelen tot prachtige natuurgebieden en plassen: op deze route kijk je je ogen uit. Onze tip: maak er een dagje uit van (zodra dat weer kan).
Verscholen in het groen ligt Kasteel Loenersloot. Dit kasteel is 750 jaar lang particulier bewoond geweest, inmiddels is het terrein toegankelijk voor publiek. De laatste bewoonster was Barones Magdelena van Nagell-Martini Buys en de kamers van het kasteel zijn ingericht met een collectie van 200 jaar bewoning door de familie Martini Buys. Je kunt het kasteel bezoeken op reservering, inclusief een rondleiding.
Dit natuurgebied is continue in ontwikkeling. Vóór 1857 was het hele gebied een nat veenlandschap, inmiddels is dat teruggebracht naar het westen bij het Achterbos en het zuidwesten bij Vinkeveen. Tussen 1957 en 1975 werd het gebied gebruikt voor turfwinning en door de vervening ontstonden er plassen met legakkers. In de jaren ’50 tot de jaren ’70 werden er twaalf zandeilanden gemaakt om de golfslag uit de diepe delen van de plassen tegen te houden. De eilanden dienen vandaag de dag als recreatiegebied en als aanlegplaats voor jachten en bootjes. In Botshol, een laagveengebied bij de Vinkeveense plassen, vind je een broedgebied voor onder andere de lepelaar en de aalscholver. Buiten het broedseizoen kun je per boot of kano een bezoek brengen aan het eiland.
Verder op je route kom je langs nog een kasteel: Kasteel Nederhorst. Nederhorst is oorspronkelijk een middeleeuws kasteel, waarschijnlijk gebouwd in de 13e eeuw als toren op een bult zand (een horst). Het was toen vooral bedoeld als verdedigingswerk. Vanaf 1536 stond Nederhorst op de lijst van erkende ridderhofsteden in Utrecht. In 1700 is het kasteel gemoderniseerd door Godard van Tuyll van Serooskerken. Hierdoor kreeg het kasteel het uiterlijk van een buitenplaats. Tussen 1971 en 1972 werd het kasteel gerestaureerd, even onderbroken door een brand. Op dit moment wordt het kasteel goed onderhouden en verkeerd het in hele goede staat. Om het kasteel ligt een park dat te voet beperkt toegankelijk is voor bezoekers. Het kasteel zelf kun je helaas niet van binnen bekijken.
De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de meest bekende plassen van dit gebied. Met name als watersportgebied is het populair, maar de rustige delen van de plassen bieden juist de ruimte voor verschillende dieren en waterplanten. Net als de Vinkeveense Plassen zijn ook deze plassen ontstaan door turfwinning. Maar: niet iedereen hielt zich aan de regels van het winnen van turf. De legakkers werden soms weggegraven of door de storm weggeslagen, waardoor de plassen groter werden dan eigenlijk de bedoeling was. Je ziet her en der nog wel wat van de legakkers rond de Eerste tot de Vijfde plas (de namen van de plassen zijn genummerd).
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!