Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
40 Km (± 2:40 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Een tocht door het rivierenlandschap De Kromme Rijn, langs forten en historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De Kromme Rijnstreek is het buitengebied van de provincie Utrecht. Rivierenlandschap De Kromme Rijn komt hier samen met de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied staat bekend om de fruitteelt en de kersenteelt in het bijzonder, want deze fruitsoort werd hier in de Romeinse tijd al verbouwd. Het is een heerlijk gebied om een fietstocht te maken als de fruitbomen in bloei staan en later als het fruit aan de bomen hangt. Wil je een keer iets anders, dan kun je ook al varend de fruitbomen bekijken. In Landwinkel de Kersenhut is ook het Kersenmuseum Cothen gevestigd. De rivier de Kromme Rijn vormde aan het begin van de jaartelling ook de natuurlijke grens van het Romeinse Rijk.
Fort Honswijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en een van de oudste forten van de linie. Het fort is gebouwd tussen 1841 en 1848 en had als doel de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen. Aan de andere zijde sloot het fort samen met Fort Everdingen de rivier de Lek af. Het fort is in goede staat en wordt onderhouden door de gemeente Houten. Voor de fietsers die ook graag een wandeling maken: over het fort loopt een wandelroute van 9 km, een klompenpad langs enkele bijzondere delen van de Stelling van Honswijk.
De eerste aanzet van de rivier de Lek blijkt rond 200 v.Chr. te zijn ontstaan bij Wijk bij Duurstede en Rijswijk. Lang was de Kromme Rijn de hoofdstroom, maar langszaam maar zeker werd dit de Lek. Rond 1122 was het definitief omdat de Rijnloop afgedamd werd. Toen werd ook de Vaartsche Rijn aangelegd, omdat er een nieuwe route voor de scheepvaart gevonden moest worden. Aan de Lek liggen geen grote steden, maar wel veel historische plaatsen zoals Wijk bij Duursteden, Culemborg en Lopik.
Dit is een rivier, anders dan de naam doet denken, die in de 15e eeuw is afgesneden van Enge Rijn. Hier trad de rivier regelmatig buiten zijn oevers, waardoor er meanders ontstonden die in de loop der tijd zijn afgesneden. Het Kattenveldsche Meer wordt ook wel de Achterrijn genoemd. Hier bevond zich tot 1920 ook een loswal, een gemetselde oever, voor trekschuiten. Voor de liefhebbers van het typisch Hollandse landschap is dit een waar plaatje. De rivier gaat dwars door de polders.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!