Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Fiets langs een stukje Hollandse historie! De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, rond het centrum van Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang en telt 46 forten. Tijdens deze fietstocht ontdek je er twee: Fort Abcoude en Fort Waver-Amstel.
Het buurtschap Baambrugse Zuwe bestaat uit één weg, de gelijknamige Baambrugse Zuwe. Dit is een voormalige ontginningsas die dwars door de Vinkeveense Plassen loopt: van Vinkeveen naar de Vinkenkade en de Groenlandsekade, langs de Rijksweg 2. Het buurtschap kent enkele jachthavens en ligt op een hoogte van 1,5 meter beneden NAP.
Abcoude heeft veel historische bezienswaardigheden. Een daarvan is Fort Abcoude. Het fort is gebouwd tussen 1884 en 1887 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton, als een van de laatste in zijn soort. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. In 2006 is het overgedragen aan Natuurmonumenten. Het fort is nu volledig gerestaureerd en wordt herontwikkeld. Het fort is regelmatig geopend en kun je ook met een gids bezoeken.
Aan de Amstel lag ooit de Nessersluis. Deze sluis regelde vanaf 1674 de waterhoogte tussen het Bijleveldkanaal en de Amstel. In de negentiende eeuw is de sluis afgebroken. Het bijbehorende buurtschap Nessersluis dankt zijn naam hieraan. Hier vind je ook Fort Waver-Amstel, ook wel bekend als Fort de Nes of Fort Nessersluis. Het werd gebouwd tussen 1886 en 1911 en was onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Momenteel is het fort verhuurd aan een wijnhandel. Er vinden regelmatig opendeurdagen plaats. Je kunt dan deelnemen aan de wijnproeverij. In het fort worden ook ruimtes verhuurd voor feesten, partijen en wijnproeverijen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!