Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
49 Km (± 3:16 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Kamerik is een klein dorp in de gemeente Woerden en in de provincie Utrecht. Van 1811 tot 1989 was Kamerik een zelfstandige gemeente. Het ontstond uit de Heerlijkheid Kamerik en de Houtdijken, en ging uiteindelijk op in de nabijgelegen gemeente Woerden. Kamerik ligt ongeveer 1,5 km ten noorden van Woerden aan de Kamerikse Wetering. Deze afwisselende route neemt je mee langs onder andere een watertoren, een fort en een molen.
Je begint op het Oortjespad in Kamerik. Na een stuk gefietst te hebben, kom je na knooppunt 91 aan bij de watertoren in Mijdrecht. Het is een bakstenen watertoren en werd gebouwd in 1937. De toren staat aan de Industrieweg Industrieweg en heeft een hoogte van 41 meter en een waterreservoir van 500 m³. De watertoren is voorzien van een kerktoren-zadeldak.
Een stuk verder rij je na knooppunt 52 een zijweg in aan de linkerkant. Daar is het Fort bij Uithoorn. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. In de volksmond wordt wel eens gesproken over Fort Amstelhoek: het fort ligt in het dorp Amstelhoek in de gemeente De Ronde Venen.
Als laatste bezichtiging kom je bij knooppunt 58 langs de Westveense Molen in Woerdense Verlaat. Deze molen is een poldermolen uit 1676 en werd gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Westveen. Tot 1976 heeft de molen zelfstandig het grote waterschap gemalen. Tot 1 januari 1989 stond hij op Utrechtse grondgebied. Door gemeentelijke herindelingen staat hij sinds die tijd echter in Zuid-Holland.
Om de fietstocht af te sluiten kom je na knooppunt 71 bij Eetcafé de Herberg in Kamerik. Deze herberg is opgericht in 1974 en geopend als cafetaria. Het pand ernaast is ontstaan als eetcafé. In 2011 brandde het gebouw helemaal af en werd er een nieuw pand gebouwd met nieuwe apparatuur.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!