Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
65 Km (± 4:20 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
De gemeente Vijfheerenlanden is een nieuwe gemeente die bestaat sinds 1 januari 2019. Ondanks dat de gemeente pas net bestaat, kent het gebied veel mooie, oude molens en een bijzonder stukje geschiedenis verspreid over de verschillende dorpjes. Eén prachtige route door de polder van ons land.
Eigenlijk al direct aan het begin van de route kom je de eerste molen tegen. Tussen knooppunt 21 en 61 staat de Hoekmolen aan de kanaaldijk vlakbij het dorp Hei- en Boeicop. Deze molen is een oud type poldermolen, ook wel wipmolen genoemd. Het precieze bouwjaar is onbekend, maar tot 1945 was de molen in bedrijf.
Vlak na de eerste molen, tussen knooppunt 61 en 62, vind je Molen De Bonk. Deze wipmolen is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de grote polder (1948 hectare) Lakerveld. De molen bemaalde samen met twee andere molens en is tot 1945 in bedrijf geweest. Het is een indrukwekkende verschijning door zijn grootte en fraaie ligging naast het Merwedekanaal.
Tussen knooppunt 63 en 71 is een ander soort molen te bewonderen, een windmolen. Dit is de bekendste molensoort van Nederland. Deze windmolen werd vroeger gebruikt om meel te produceren van graan, maar ook voor de drooglegging van de poldergebieden.
De doorgezaagde bunker
Ook is bunker 599, ook bekend als de doorgezaagde bunker, op de route te vinden bij knooppunt 44. De bunker stamt uit 1940 en diende vroeger als groepsschuilplaats. De bunker is vandaag de dag toegankelijk voor bezoekers. De bunker is in 2010 in tweeën gezaagd en er is een trap geplaatst die vanaf de dijk, door de bunker loopt. Een leuke bezienswaardigheid om te gaan bezoeken op de route.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!