Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
48 Km (± 3:12 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Maarssen is een dorp in de provincie Utrecht. Maarssen ligt aan de rivier de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het dorp bestaat uit twee delen, het oude gedeelte ten noorden van het kanaal – ook wel Maarssen-dorp genoemd – en Maarssenbroek, het nieuwe gedeelte dat zich ten westen van het oude deel bevindt. Hier ligt ook het station. In deze route ga je veel landgoederen te zien krijgen en veel natuur.
Je begint bij de Maarsseveense Plassen. Het recreatiegebied bestaat uit de Grote Plas en de Kleine Plas, die hoofdzakelijk bezocht wordt door vissers en mensen die hun hond uitlaten. Beiden plassen zijn ontstaan door zandwinning in 1960.
Zodra je knooppunt 94 passeert, kom je langs Landgoed Persijn, met als middelpunt een statig wit landhuis. Het landgoed is oorspronkelijk ontworpen in de vroege Engelse landschapstijl. In de 19e eeuw werd het vernieuwd in de late landschapsstijl met twee bomenlanen en het gebruik van uitheemse beplanting.
Na knooppunt 97 kom je gelijk weer een landgoed tegen: Landgoed Pijnenburg. Het landgoed van 350 hectare grenst aan het grondgebied van Paleis Soestdijk. Het park rondom het huis een heeft oppervlakte van 31 hectare. In het bosgedeelte staan veel boomsoorten, zoals loofbomen en coniferen, maar ook bijzondere boomsoorten. In de serpentinevijver (met bruggetjes) werden vroeger met een punter vaartochtjes gemaakt. Op het terrein zie je een paar kassen en een ijskelder.
Even tijd voor een pauze? Na knooppunt 59 is een restaurant: Restaurant 't Hoogt. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de heide. Je kunt hier lekker even tot rust komen.
Eenmaal weer op de fiets kom je na knooppunt 59 Heyntjeskamp tegen. Heyntjeskamp is ontstaan in 1645 en bestaat grotendeels uit spontaan gegroeid bos op stuifzand. Dit gevarieerde bos bestaat uit grove dennen, inlandse eiken, beuken en berken. Heyntjeskamp is een belangrijk waterwingebied voor de provincie Utrecht.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!