Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
57 Km (± 3:48 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Deze flinke tocht brengt je langs een prachtig stuk natuur rond Amerongen, Kasteel Amerongen en de landgoederen eromheen.
Kasteel Amerongen werd in de 17e eeuw gebouwd, maar eerst stond hier een in de 13e eeuw gebouwde woontoren. De toren werd in opdracht van Floris V gebouwd en is in de jaren daarna uitgebreid tot een kasteel (na aantal keer herbouwd te zijn na verwoesting). Goert van Reede werd in de zestiende eeuw de eigenaar en de familie Van Reede blijft dat voor meer dan drie eeuwen lang. Pas eind negentiende eeuw gaat het kasteel naar een nieuwe eigenaar en in 1977 wordt het eigendom van Stichting Kasteel Amerongen. De locatie is nu te bewonderen zoals het in 1977 is achtergelaten en aan het interieur was in de 30 jaar daarvoor al weinig veranderd. De inrichting geeft daarom een mooi beeld van het leven van een adellijke familie uit het begin van de 20e eeuw. Om het kasteel liggen prachtige historische tuinen, ook zeker de moeite waard om te bezoeken.
Het gebied rond Amerongen is een bos- en waterrijk landschap. Op deze fietstocht kom je langs de rivier de Nederrijn, waar je de grens met Gelderland even oversteekt. De Nederrijn is een tak van de rivier de Rijn vanaf Angeren (Gelderland). De natuur rond de rivier is in de afgelopen jaren door allerlei initiatieven (deels) hersteld naar de karakteristieke riviernatuur van de Rijntakken. Van moerrassen tot graslanden en bloemenvelden: alles wat er vroeger ook zou groeien zonder bemoeienis van de mens.
Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Sommige grove dennen uit het bos dateren uit 1770, toen het huidige bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van Kasteel Amerongen. Zoals in meer bossen op de Utrechtse Heuvelrug, liggen hier ook grafheuvels (wel hier en daar een replica). Daarnaast werd een deel van het gebied maar liefst 300 jaar gebruikt voor tabaksteelt. Tot 1960 lagen hier tabaksakkers en stonden er tabaksschuren. Een van die schuren is nu een bezoekerscentrum: ‘De tabaksschuur’, waar tabak op traditionele wijze gekweekt en gedroogd wordt. De Amerongse Berg is een heuvel in het gebied, een onderdeel van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Het is nogal stijl en daarom geliefd bij sportfietsers.
Ooit begon Landgoed Prattenburg als een boerderij in de late middeleeuwen. Er zijn vier gevelstenen bewaard gebleven: één met het familiewapen en de spreuk ‘Ore et corde idem’, en de overige stenen, de andere drie met de jaartallen 1694, 1887 en 1956. De jaartallen verwijzen naar de verbouwingen en veranderingen die het kasteel op het landgoed heeft ondergaan. Om het kasteel is een stuk natuur aangelegd in Engelse stijl, met als doel dat de wandeling die je kon maken een romantisch gevoel op zou roepen. Op het landgoed wordt gewerkt aan Natuurbegraafplaats Prattenburg, een laatste rustplaats voor mensen die liever niet op een ‘gewone’ begraafplaats begraven willen worden. De begraafplaats zal naar schatting in 2021 geopend worden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!