Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
54 Km (± 3:36 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Pomp je banden op en maak deze mooie fietstocht door Utrecht! Al fietsend door deze prachtige, groene omgeving kom je helemaal tot rust.
In natuurgebied Kwintelooijen groeien meer dan 300 plantensoorten. Ook leven er vele diersoorten, waaronder Schotse hooglanders. Kwintelooijen was in de jaren zeventig van de vorige eeuw een zandafgraving. Bij het afgraven van het zand ontdekte men veel over de ijstijden en zelfs de tijden daarvoor. Het blijkt dat er voor het ontstaan van de Heuvelrug al mensen in het gebied bivakkeerden, die van de jacht leefden.
Bij knooppunt 39 vind je ook landgoed Prattenburg, dat sinds 1694 in eigendom is van de familie Van Asch van Wijck. Het 430 hectare grootte landgoed bestaat grotendeels uit bos. Op het landgoed liggen een aantal oude hoeves en het huis Prattenburg dat in 1887-1888 werd gebouwd.
We blijven lekker midden in de natuur, want bij knooppunt 42 kom je in Bosreservaat Galgenberg uit. Dit is 42 hectare groot en ligt in boswachterij Amerongse Berg. Het gebied is in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer.
Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, maar in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van kasteel Amerongen.
In Boswachterij Leersum tref je bos, heide en vennen aan. De boswachterij bestaat uit vier delen: De Hoogstraat (150 ha), Leersumse Veld (500 ha), landgoed Broekhuizen (6 ha) en De Wildeman (65 ha). In de boswachterij groeien planten zoals zonnedauw, klokjesgentiaan en lavendelheide. Er zijn ook verschillende vogelsoorten zoals de geoorde fuut, dodaars, roodborsttapuit en geelgors.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!