Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
53 Km (± 3:32 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
De steden Woerden en Oudewater behoren tot de mooiste historische steden van Utrecht. Op deze fietsroute ontdek je waarom.
Knooppunt 70: Woerden
De geschiedenis van vestingstad Woerden gaat terug tot de Romeinse Tijd, toen hier het Romeinse legerkamp castellum Laurium lag. In en rond de stad zijn dan ook archeologische resten uit die tijd gevonden, waaronder een aantal schepen. De vestingwerken van Woerden zijn niet bewaard gebleven, maar de vorm van de vroegere vesting met haar bastions en de omliggende gracht is nog wel herkenbaar. Op de route kom je langs Kasteel Woerden, dat aan het begin van de 15de eeuw gebouwd is door de graaf van Holland. Het kasteel was bedoeld om de stad te verdedigen tegen de bisschop van Utrecht en ligt daarom aan de oostkant van de stad. Naast het kasteel ligt de indrukwekkende Bonaventurakerk. De neogotische kruisbasiliek valt vooral op door haar hoge toren.
Knooppunt 93: Touw- en vestingstad Oudewater
De voormalige vestingstad Oudewater is ontstaan op een plek waar de Lange Linschoten en de Hollandsche IJssel samenkomen. De ligging op de grens tussen Holland en Utrecht maakte de stad een belangrijke vesting. In de 16de en 17de eeuw was Oudewater een belangrijke touwproducent, wat de inwoners de bijnaam ‘Geelbuiken’ opleverde: de touwslagers wikkelden namelijk de gele gedroogde hennepvezels om hun buik. In de Koningsstraat, de tweede zijstraat links na knooppunt 93, vind je Touwmuseum de Baanschuur.
Knooppunt 91: Kerken van Oudewater
Rond knooppunt 91 vind je de twee kerken waar Oudewater om bekend staat. Voor knooppunt 91 kom je langs de Grote of Sint-Michaëlskerk. Deze gotische hallenkerk heeft een opvallende kerktoren met een zadeldak in plaats van een torenspits. Na het knooppunt vind je de katholieke Sint-Franciscuskerk. Het interieur van deze kerk is uniek omdat het vrijwel geheel beschilderd is.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!