De tuin van Kasteel Westhove
Bewonder een bijzonder kasteel en zijn bijbehorende tuin. Deze veelzijdige fietsroute neemt je mee langs het bijzondere Kasteel Westhove. Dit dateert uit de…
Startplaats: Oostkapelle, Zeeland | knooppuntroute
Fietsroute
50 Km (± 3:20 ) | Zeeland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Zeeland is een unieke provincie die door het samenspel van water en land, zout en zoet en eb en vloed gevormd is. Dit is nog goed terug te zien in de diverse kustgebieden van Zeeuws-Vlaanderen.
Tussen de knooppunten 20 en 14: De Waterdunen
Waterdunen is een jong natuur- en recreatiegebied ten westen van Breskens. Het gebied is een nieuw soort deltawerk, dat zich onderscheidt van de andere bekende deltawerken in Zeeland. In plaats van dammen of stormvloedkeringen bestaat de kustverdediging hier uit een zilt natuurgebied, waar recreatie en veiligheid centraal staan.
Het kunstmatig aangelegde landschap van Waterdunen bestaat uit schorren, kreken, zand- en slikplaten, die door de werking van eb en vloed constant veranderen. Juist dit maakt het een aantrekkelijk gebied voor vogels. Combineer dit met de bijzondere zoutminnende planten en zilte graslanden en je hebt hier Zeeland in het klein.
Knooppunt 37: De Zwarte Polder
De Zwarte Polder werd in 1623 aangelegd. In 1802 brak de dijk door, waarna de polder overstroomde en er een slufter ontstond. Een deel van het gebied is daarna opnieuw ingepolderd, waardoor het is opgedeeld in drie stukken. De huidige Zwarte Polder werd in 1803 opnieuw bedijkt en is nu in gebruik als camping. In 1829 werd nogmaals een stuk van 23 hectare drooggelegd in het deel dat nu bekendstaat als de Herdijkte Zwarte Polder. De rest van het gebied – de Verdronken Zwarte Polder – is nog steeds een slufter, waar de getijdenwerking een bijzonder natuurgebied heeft gevormd.
Knooppunt 29: Het Zwin
Op de grens tussen België en Nederland ligt Het Zwin. Deze voormalige zeearm verbond de haven van Brugge met de Noordzee en zorgde ervoor dat deze stad in de middeleeuwen een belangrijke handelspositie kon bemachtigen. In de loop der eeuwen verzandde de zeearm, waardoor deze op den duur onbevaarbaar werd.
Tegenwoordig vormt het Zwin een natuurgebied. Het grootste gedeelte – Zwin Natuur Park – ligt in België; een klein deel ligt in Nederland – Het Zwin. Net als de Verdronken Zwarte Polder is Het Zwin een slufter, met een uitgestrekt schorrengebied en een actief krekensysteem, een in Nederland zeldzaam landschapstype.
Tussen de knooppunten 84 en 43: Nieuwkerkse Kreek
De Nieuwkerkse Kreek is een kreek en natuurgebied in de Nieuwe Groedsche of Oude IJvepolder. Vroeger was het een zijarm van het Nieuwerhavense Gat, dat ontstond na inundatie van het landschap aan het einde van de 16de eeuw.
Tussen knooppunt 7 en 25: Bike Store Breskens
Bike Store Breskens is een gecertificeerd Service Center van Shimano.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!