De tuin van Kasteel Westhove
Bewonder een bijzonder kasteel en zijn bijbehorende tuin. Deze veelzijdige fietsroute neemt je mee langs het bijzondere Kasteel Westhove. Dit dateert uit de…
Startplaats: Oostkapelle, Zeeland | knooppuntroute
Fietsroute
52 Km (± 3:28 ) | Zeeland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op Schouwen-Duiveland zijn veel mogelijkheden om indrukwekkende routes te fietsen langs natuurgebieden, monumenten en pittoreske dorpjes. Met deze route neem je een duik in de bijzondere historische verleden van het eiland.
Een kasteel met slotgracht, een oud slotbos en een aangrenzend duingebied met uitzichten en vogelkijkplekken. Je vindt het allemaal in Natuurgebied Slot Haamstede dat in eigendom is van Natuurmonumenten. Het oudste deel van het huidige slot dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw en in de eeuwen daarna zijn er steeds delen aangebouwd. Op het sloteiland zijn zelfs sporen van de Romeinen en Noormannen gevonden. Onder begeleiding kun je een wandeling maken over het landgoed, het slot is normaal gesloten voor bezoekers.
De Plompetoren was honderden jaren geleden het middelpunt van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde. Het dorp verdween in 1650 in de Oosterschelde, alleen de 23 meter hoge toren hield stand. Je kunt deze bekijken en beklimmen. Bovenop geniet je van het uitzicht over het water en verschillende vogels.
De Schelphoek, nabij het plaatsje Serooskerke, ontstond tijdens de watersnoodramp in 1953. Het gat in de dijk op deze plaats leek in eerste instantie nog mee te vallen, maar in de maanden na de ramp werd het alleen maar groter. Bij herstelwerkzaamheden is hier een buitendijks gebied ontstaan. Dit is nu een gevarieerd natuurgebied met water, oeverlanden en prachtig aangelegde bospartijen.
Dol op vogels? Stop dan zeker even bij deze vogelkijkplaats. Dit gebied is zeer waardevol als broed- en foerageergebied voor moeras-, weide- en kustvogels. Je ziet hier bijvoorbeeld de zilverplevier, wulp, rosse grutto, bonte strandloper, kanoet, tureluur en de kluut.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!