De tuin van Kasteel Westhove
Bewonder een bijzonder kasteel en zijn bijbehorende tuin. Deze veelzijdige fietsroute neemt je mee langs het bijzondere Kasteel Westhove. Dit dateert uit de…
Startplaats: Oostkapelle, Zeeland | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Zeeland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Met deze fietstocht van 46 kilometer fiets je langs de schitterende zuidkust van Schouwen-Duiveland. Fietsen over de Vogelboulevard van Zeeland!
De Weverslaag en de Flauwersinlaag zijn een 'topattractie' voor vogelaars, met honderden broedende vogels zoals kluten, visdieven, kokmeeuwen en bergeenden. Crème de la crème zijn de grote sterns waarvan hier honderden paren broeden. Visdief, stern en kluut zijn kust-pioniervogels die hun nest maken op kale of schaarse begroeide bodem. Ze broeden op de eilanden in de inlagen. Daar zijn ze veilig en is het voedsel dichtbij.
Inlagen
De zuidkust van Schouwen is getekend door de strijd tegen het water. Zo fiets je langs inlagen en karrenvelden. De Zeeuwse kust is vanaf 1200 bedijkt maar die dijken waren niet altijd even stevig. Er bezweek er nogal eens een. Daarom werd als een dijk slechter werd deze opgekalefaterd. Lukte dat niet dan werd er landinwaarts een nieuwe dijk aangelegd; een zogenaamde inlaagdijk. De grond hiervoor werd tussen oude en nieuwe dijk weggehaald. Het gebied ertussen, de inlaag, werd daardoor lager, natter en zouter. Alleen door aanleg van veel greppels waren de inlagen en karrenvelden later nog als weidegrond te gebruiken. Lang niet altijd werd die moeite genomen en bleef de inlaag als 'onland' liggen. Voor vogels waren de natte, veilige en voedselrijke inlagen een eldorado en zijn dat nog steeds. De meeste inlagen van Schouwen dateren van 1470-1650.
Plan Tureluur
Plan Tureluur is een plan om het natuurverlies in de Oosterschelde te compenseren door de aanleg van nieuwe, binnendijkse, natuurgebieden. De nieuwe gebieden liggen vooral op voormalig landbouwgrond langs de rand van de Oosterschelde. Die grond direct langs de kust is vaak toch niet de beste boerengrond als gevolg van de lage ligging en de zoute kwel (het zilte Oosterschelde-water dat onder de dijk door komt).
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!