De tuin van Kasteel Westhove
Bewonder een bijzonder kasteel en zijn bijbehorende tuin. Deze veelzijdige fietsroute neemt je mee langs het bijzondere Kasteel Westhove. Dit dateert uit de…
Startplaats: Oostkapelle, Zeeland | knooppuntroute
Fietsroute
38 Km (± 2:32 ) | Zeeland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Deze knooppuntenroute van 45 kilometer laat u de geschiedenis en de toekomst van het Zeeuwse wielrennen zien. De route is dan ook vernoemd naar 'De Kannibaal' Eddy Merckx.
Merkcx won vijfmaal de Tour en driemaal de Giro en was in zijn tijd oppermachtig. De tocht komt onder andere langs een aantal plaatsjes waar grote wielrennamen (bijvoorbeeld Jo de Roo, Patrick Tolhoek en Johnny Hoogerland) vandaan komen.
1. Goes
De binnenstad van Goes heeft veel te bieden: een gezellige markt, een prachtige historische haven en een heerlijk winkelhart. Een prachtige stad om de route mee te beginnen. Naast de Markt staat de imposante Grote of Maria Magdalenakerk, die nogal dominant boven de straat uitsteekt dat hij aandoet als een kathedraal. Ook de 63 meter hoge watertoren uit 1912 en de 137 meter hoge televisietoren uit 1957 zijn bepalend voor het silhouet van de stad.
2. Kloetinge
Dit dorp maakt zeer zeker kans op de titel mooiste dorp van Zeeland. Het heeft een groot dorpsplein omgeven door mooie monumenten. Het dorp is uitgegroeid van een tijdelijke overnachtingsplek voor herders in de tiende eeuw tot een dorp met een groot strategisch belang. Er waren veel kunstmatig aangelegde verdedigbare heuvels in de omgeving en boerderijen werden vaak bijn kastelen omdat ze zoveel versterkingen hadden. De grote Geerteskerk op het dorpsplein is niet te missen.
3. Hansweert
Hansweert begon als bescheiden boerendorp maar met de komst van het Kanaal door Zuid-Beveland in 1866 wordt het dorp ineens een levendige handelsplaats. Nadat het Schelde-Rijnkanaal is gerealiseerd, neemt de welvaart weer af en het oostelijke gedeelte van Hansweert verdwijnt om plaats te maken voor een nieuwe voorhaven. Aan de mooie panden die soms iets te groot lijken voor dit dorp is nog te zien wat voor levendige plaats dit ooit is geweest.
4. Schore en Jo de Roo
Dit kleine dorpje ligt net buiten de route maar zeer de moeite waard om even langs te gaan. Dit plaatsje is namelijk de geboorteplaats van wielerheld Jo de Roo (1937). In 1959 werd hij wielerprof en zijn eerste Tour reed hij in 1960. Bij etappe 14 stapte hij af met de legendarische woorden: "Voor mij nooit meer een Tour". De Roo was van nature geen klimmer en de Tour lag hem dan ook niet. Hij won in zijn loopbaan wel veel klassiekers en kleinere rondes zoals Parijs Tours en de Ronde van Lombardije.
5. Het sluizencomplex bij Hansweert
Het sluizencomplex bij Hansweert bracht in vroegere tijden veel inkomsten naar het dorp. Kooplui verkochten hier hun waar langs de waterkant. Tijdens deze fietstocht steek je het Kanaal door Zuid-Beveland twee keer over. Dit sluizencomplex vindt u bij de eerste keer oversteken. Als u geluk heeft ligt er net een schip in één van de sluizen waardoor je precies de werking van de sluis kunt zien.
6. Kanaal door Zuid-Beveland
Dit kanaal was jarenlang een belangrijke waterweg. Het kanaal is 24 meter breed en 9 kilometer lang en klijft het landschap uitermate strak in tweeën. Het Kanaal door Zuid-Beveland is een mooi stuk om te fietsen en passerende aken, duwboten of jachtjes te zien varen. Dit is één van de smalste stukjes van Zuid-Beveland.
7. Yerseke
Een echte Zeeuw noemt dit dorp 'Iese', met een hele lange ie. Bij een dorp waar veel wielrenners uit afkomstig zijn, zeg je normaal: er zal wel iets in de lucht zitten. Hier zit er waarschijnlijk iets in de mosselen of oesters waardoor de wielrenners kuiten hebben waar je staal op kunt breken. Niet alleen Johhny Hoogerland en Patrick Tolhoek komen hier vandaan, maar ook Piet Rentmeester. Yerseke is een goede plek om even een tussenstop te houden want het heeft genoeg horecagelegenheden. Overal waar je hier neerploft kun je trouwens heerlijke mosselen eten.
8. Yerseke Moer
Dit gebied is een oudlandgebeid, je kunt hier zien hoe Zeeland er honderden jaren terug uitzag. Voordat het rond het jaar 1000 werd bedijkt, was het een schorrengebied. Zout en veen hoopten zich hier jarenlang op. Na de bedijking was het veen gemakkelijker te bereiken en werd er ook veel veen gewonnen. Het gebied heeft een meerwaarde voor natuurliefhebbers. Er komen hier namelijk vele weidevogels voor zoals de tureluur en de grutto en 's winters is het een overwinterstek voor ganzen.
9. Kapelle
Het gebied rond Kapelle is net zoals de Zak van Zuid-Beveland, gericht op fruitteelt. Het is hier vooral prachtig fietsen wanneer de bloesems bloeien (late lente). Kapelle ontstond in de achtste of negende eeuw. De kerk van het dorp werd in de dertiende eeuw gebouwd. In het dorp stonden vier kastelen maar daar is weinig van terug te vinden. Alleen van slot Maelstede is de fundering nog zichtbaar. Aan dit kasteel heeft Kapelle haar naam te danken. Het slot heette in de eerste eeuwen van haar bestaan namelijk Capelle ter Maelstede.
10. Kattendijke
Kattendijke is een klein dorpje dat in de elfde eeuw is ontstaan in een nat gebied, waar in de jaren erna ook veel overstromingen waren. Om dit tegen te gaan werd er een dijk gemaakt van wilgentenen die in die tijd ook wel catten werden genoemd. Tegelijk met het krijgen van droge voeten kreeg het dorp ook haar naam. In 1134 vindt er toch nog een overstroming plaats die zo ver binnendringt dat er een kreek ontstaat. Dit is tegenwoordig het natuurgebied genaamd de Deesche Watergang.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!