De tuin van Kasteel Westhove
Bewonder een bijzonder kasteel en zijn bijbehorende tuin. Deze veelzijdige fietsroute neemt je mee langs het bijzondere Kasteel Westhove. Dit dateert uit de…
Startplaats: Oostkapelle, Zeeland | knooppuntroute
Fietsroute
75 Km (± 5:00 ) | Zeeland | Het weer op de route 0 °C 0bft
In Zeeland zijn vele oude boerderijen bewaard gebleven. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de cultuurhistorie van het landschap. Deze fietsknooppuntenroute voert langs elf historische boerderijen.
Een toonbeeld van trots: dat zjn deze boerderijen. Ze zijn te herkennen aan een woonhuis met een relatief grote schuur die als twee aparte delen aan elkaar zijn gebouwd. Dit is kenmerkend voor een Zeeuwse boerderij. Pas rond 1750 werden de boerehuizen en schuren los van elkaar gebouwd. Dit gebeurde vanwege de brandveiligheid, maar ook als een teken van status.
De elf boerderijen kennen elk hun eigen geschiedenis en erfindeling. Hoewel bij elke boerderij een informatiepaneel staat met deze informatie, wordt u verzocht de privacy van de bewoners te respecteren en daarom de erven niet te betreden.
Oude sporen
Tholen en St. Philipsland zijn in de loop der eeuwen talloze malen overstroomd. Over de boerderijen vóór 1650 is dan ook niet veel bekend. De meeste boerderijen in Zeeland stammen uit de 17e eeuw. Dat was voor Zeeland een tijd van welvaart. De Zeeuwse boerderijen waren toen ook een toonbeeld van trots. Sommige van deze boerderijen vormen nu nog een waardevolle culturele erfenis.
Zeeuwse boerderijen
De verschillen in uiterlijk en indeling van de boerderijen op Tholen zijn groot. Het beeld wordt gevormd door een woonhuis met een relatief grote schuur. Het huis en de schuur zijn duidelijk te herkennen als twee aparte delen (ook al zijn ze aan elkaar gebouwd), dat is kenmerkend voor de Zeeuwse boerderij. Omstreeks 1750 werden de boerenhuizen en schuren los van elkaar gebouwd. Dit gebeurde vanwege de brandveiligheid, maar ook als teken van status.
In ere hersteld
Oude huisweides werden in de loop van de vorige eeuw geëgaliseerd tot akkerland. Drinkputten werden vervangen door waterleidingen en heggen door prikkeldraad. Toch krijgen steeds meer eigenaren weer belangstelling voor traditionele erfbeplanting. Bij steeds meer boerderijen worden weer hoogstamfruitbomen, knotbomen en doornheggen geplant. In deze planten en bomen nestelen spechten en zangvogels volop. Buiten deze aanplanting wordt op sommige plekken ook de gracht weer een stuk uitgegraven.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!