Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
47 Km (± 3:08
) | Zuid-Holland | Het weer op de route
0
°C0bft
Een deel van de Lek vormt de provinciegrens tussen Utrecht en Zuid-Holland. In het polderlandschap langs de rivier vind je hier veel mooie natuurgebieden en bijzondere monumenten.
Startpunt is het stadje Ameide, dat waarschijnlijk de oudste nederzetting van de Alblasserwaard is en tevens een van de oudste steden van Holland. De kleine plaats heeft een indrukwekkend historisch centrum met een groot aantal monumentale panden. Naast vele woningen – waarvan diverse nog uit de 17de eeuw stammen – zijn vooral de kerk en het stadhuis noemenswaardig.
Naast de stad ligt het natuurgebied Zouweboezem. Het werd oorspronkelijk aangelegd als boezemgebied om overtollig water uit de polder op te vangen. Het maakte deel uit van een omvangrijk molencomplex tussen Ameide en Sluis. Het huidige natuurgebied bestaat onder andere uit open water, open water, riet- en zeggemoerassen, wilgengrienden en elzenbroekbos. Het is aangewezen als Natura 2000-gebied en vormt een belangrijk broedgebied voor vele (bijzondere) vogelsoorten.
Halverwege de route passeer je Meerkerk, een plaatsje aan het Merwedekanaal. Het lag vroeger aan een grote weg van Parijs naar Amsterdam en volgens de overlevering heeft Napoleon Bonaparte bij zijn bezoek aan Nederland in het dorp overnacht.
Op de route liggen verder verschillende historische poldermolens. Met name bij Hei- en Boeicop en Lexmond staan goed bewaarde exemplaren: de Hoekmolen, de Bonkmolen en de Vlietmolen.
Let op: tussen knooppunt 58 en knooppunt 59 zit knooppunt 39.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.