Royal Christmas Fair
Een vast terugkerend fenomeen in december zijn de kerstmarkten in heel Nederland. In het hartje van Den Haag wordt van 5 tot en met 23 december de Royal Christmas…
Startplaats: Voorschoten, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Onder de rook van Rotterdam ligt Brielle. Deze stad, die ook wel bekendstaat als Den Briel, is vooral bekend geworden door de Inname van Den Briel door de Watergeuzen in 1572. Deze gebeurtenis wordt nog wel eens beschouwd als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II. In datzelfde jaar werden in Brielle ook de Martelaren van Gorcum, 19 katholieke geestelijken, ter dood gebracht door de protestantse Watergeuzen. Sindsdien is de stad een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Brielle is een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland - de vesting is sinds 1713 weinig veranderd - en door de vele monumenten absoluut de moeite waard om te bezichtigen. De Noorderpoort, de poort die door de Watergeuzen gebruikt werd om de stad binnen te dringen, is helaas niet bewaard gebleven, maar de fundamenten hiervan zijn nog wel bewaard. Naast vestingwerken bevat Brielle enkele andere noemenswaardige bezienswaardigheden: het bedevaartscomplex ter ere van de Martelaren van Gorcum, de Grote of Sint-Catharijnekerk - in opzet de grootste kerk van Holland, maar door een brand en geldgebrek is de bouw nooit afgerond. De kerk is herkenbaar aan de stompe toren - het Arsenaal en het Stadhuis.
Na het verlaten van de historische binnenstad van Brielle gaat de fietstocht lags het Oosterlandse Rak en het Brielse Meer en via het buurtschap Kruiningergors richting de Duinen van Oostvoorne. Dit omvangrijke duingebied wordt gekenmerkt door de Ijslandse pony's en Galloway runderen die het gebied open houden ter bevordering van de zandverstuivingen. Verder hebben veel soorten amfibieën en insecten hun intrek genomen in en rond de poelen van de duinen en de afwisselend droge en vochtige grond zorgt voor een diversiteit aan vegetatie.
Fietsend langs de duinen kom je uiteindelijk aan in Hellevoetsluis. Deze stad is bekend als voormalige marinehaven waar de door Piet Hein veroverde zilvervloot aan wal werd gebracht. Monumenten zoals de kustbatterij Fort Haerlem, het Tromphuys, het Ruyterhuys en de barakken en bunkers rondom de vesting herinneren nog aan de voormalige functie van Hellevoetsluis. Verdere bezienswaardigheden hier zijn de vuurtoren, het Droogdok Jan Blanken - het oudste nog bestaande droogdok van Nederland - en de Sint-Antonius van Paduakerk. Na Hellevoetsluis gaat de fietsroute door de Hollandse weilanden weer terug naar Brielle.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!