Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
50 Km (± 3:20
) | Zuid-Holland | Het weer op de route
0
°C0bft
De Kop van Voorne is een waar plaatje: het strand en de duinen geven je een echt vakantiegevoel. Deze route brengt je langs een aantal bijzondere plaatsen en dwars door prachtige natuur.
Knooppunt 24: Hellevoetsluis
Hellevoetsluis staat vooral bekend als voormalige marinehaven waar de door Piet Hein veroverde zilvervloot aan wal werd gebracht. Monumenten zoals de kustbatterij Fort Haerlem, het Tromphuys, het Ruyterhuys en de barakken en bunkers rondom de vesting herinneren nog aan de voormalige functie van de stad. In Hellevoetsluis staat ook het Droogdok Jan Blanken, het oudste nog bestaande droogdok van Nederland. Een droogdok is een vaste reparatie- of bouwplaats voor schepen, die je met een pomp onder water kan laten lopen of droog kan leggen.
Tussen knooppunt 1 en knooppunt 54: Oostvoornse Meer
Je fietst vanuit Hellevoetsluis eerst langs Rockanje en het strand. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht en een tocht door een mooi duingebied. Vervolgens kom je bji het Oostvoornse Meer. Toen er in 1966 in het Brielse Gat een tweede dam werd aangelegd, ontstond het Oostvoornse Meer. Sinds een aantal jaren is dit een belangrijke oefenplaats voor sportduikers, vanwege de diepte van het meer: 20 tot 35 meter diep, met enkele putten van 40 meter. Omdat dit meer vroeger op de Noordzee uitmondde, liggen er veel scheepswrakken op de bodem. Dat maakt het duiken dan ook erg interessant.
Knooppunt 25: Brielle
Brielle, ook wel Den Briel, is vooral bekend geworden door de inname van Den Briel door de Watergeuzen in 1572. Deze gebeurtenis wordt nog wel eens beschouwd als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II. In datzelfde jaar werden in Brielle ook de Martelaren van Gorcum, 19 katholieke geestelijken, ter dood gebracht door de protestantse Watergeuzen. Sindsdien is de stad een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Brielle is een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland - de vesting is sinds 1713 weinig veranderd - en door de vele monumenten absoluut de moeite waard om te bezichtigen. De Noorderpoort, de poort die door de Watergeuzen gebruikt werd om de stad binnen te dringen, is helaas niet bewaard gebleven, maar de fundamenten hiervan zijn nog wel bewaard.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.