Royal Christmas Fair
Een vast terugkerend fenomeen in december zijn de kerstmarkten in heel Nederland. In het hartje van Den Haag wordt van 5 tot en met 23 december de Royal Christmas…
Startplaats: Voorschoten, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Rond Voorhout en Lisse liggen de vroegere landgoederen van Slot Teylingen. Deze route neemt je mee langs de overblijfselen van de kastelen.
Let op: vanwege de coronamaatregelen zijn de kastelen op dit moment gesloten. Controleer de websites van de kastelen zelf voor meer informatie.
Tussen de knooppunten 41 en 57: Kasteel ‘t Huys Dever
Kasteel ’t Huys Dever is donjon uit de 14de eeuw, die in een hoefijzervorm is gebouwd. Vanaf de 16de eeuw werd er een herenhuis aangebouwd, maar dit is in de 19de eeuw ingestort. Kort daarna gebeurde hetzelfde met de donjon, maar in tegenstelling tot het herenhuis is de donjon gerestaureerd en daarmee een van de laatste originele woontorens uit de Middeleeuwen.
Knooppunt 40: Kasteel Keukenhof
De Keukenhof is veruit het beroemdste bloemenpark van Nederland. Tijdens de openstelling in het voorjaar trekt zij ruim een miljoen bezoekers uit vele landen. Het bloemenpark maakt deel uit van het landgoed van Kasteel Keukenhof. In 1641 werd op dit voormalige landgoed van Slot Teylingen een huis gebouwd, dat in de eeuwen daarna uitgroeide tot het huidige kasteel. De naam was oorspronkelijk Keukenduin en sloeg op het feit dat de opbrengsten van dit landgoed bij de duinen bestemd waren voor de keuken van Slot Teylingen.
Knooppunt 58: Slot Teylingen
Slot Teylingen dankt zijn naam aan het geslacht Van Teylingen, dat de landgoederen en het kasteel in leen had gekregen van de Graaf van Holland. Het is niet duidelijk wanneer het kasteel is gebouwd, maar waarschijnlijk gebeurde dit rond 1250. Na een eerdere beschadiging tijdens de Tachtigjarige Oorlog, brandde de donjon in de 17de eeuw af en verviel het kasteel tot een ruïne. Toen het eind 19de eeuw eigendom werd van de Staat der Nederlanden, werd het een van de eerste voorbeelden van monumentenzorg.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!