Poortugaal
Een bezoekje aan een dorp dat genoemd is naar een land. Je volgt bij deze route de Oude Maas tot aan Zwijndrecht. Daarbij fiets je onder andere langs de Rhoo…
Startplaats: Poortugaal, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De Vlietlanden is een nooit ingepolderd stuk land in het veengebied van Midden-Delfland. Pak de fiets en maak kennis met dit ouderwetse stukje Nederlandse natuur!
De Vlietlanden is een van de weinige overgebleven oorspronkelijke laagveengebieden van Nederland. Dit natte land is nooit ingepolderd. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Het gebied bestaat uit open water, moerasbos en riet- en hooilandjes. De Vlietlanden is niet toegankelijk over land, maar in de vaarten rond het gebied kun je wel met een kano of roeiboot komen. Die zijn te huur in de omgeving. In het gebied zijnrestanten van bewoning gevonden, maar men heeft het gebied toch weer verlaten. De Vlietlanden wordt sinds 1940 beheerd door Natuurmonumenten. Er zitten hier diverse zeldzame planten en dieren, zoals de Noordse woelmuis.
Het Abtswoudse Bos is een relatief jong bos van 190 hectare groot. Het is een aangelegd park/bosgebied dat rond 2000 werd opengesteld. Door het gebied loopt een meanderende kreek met grote ecologische waarde. Centraal in het bos ligt het Landart project ‘Moeder Aarde’. Dat is een heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam. Vanaf het hoofd is er een mooi uitzicht over het hele bos en de polder.
Je passeert hier buurtschap De Zweth. Dit ligt aan de Delftse Schie en de oude weg van Delft naar Rotterdam. Na de gemeentelijke herindeling in 2004 behoort het voormalige Delftse deel van De Zweth bij de gemeente Midden-Delfland. Aan de andere kant van de ophaalbrug over de Berkelse Zweth begint de Rotterdamse deelgemeente Overschie. De naam van het buurtschap is afgeleid van ‘Zwet’, dat grens betekent.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!