Royal Christmas Fair
Een vast terugkerend fenomeen in december zijn de kerstmarkten in heel Nederland. In het hartje van Den Haag wordt van 5 tot en met 23 december de Royal Christmas…
Startplaats: Voorschoten, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
40 Km (± 2:40 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
We kennen allemaal Kinderdijk, een van de Werelderfgoederen en meest populaire attracties van ons land. Maak kennis met dit bijzondere dorp in een prachtige omgeving.
De Alblasserwaard is een overwegend agrarische streek, die wordt omsloten door de rivieren de Lek, Merwede (Boven-Merwede en Beneden Merwede), Noord, de Linge en de Oude Zederik. Tientallen zijn er in de loop der eeuwen verdwenen, maar nog steeds zijn er vele molens te zien in het landschap van de Alblasserwaard.
Tussen de knooppunten 12 en 8: Bleskensgraaf
Ter hoogte van knooppunt 12 staat de Hofwegense molen. Deze wipmolen doet nog steeds dienst als reservegemaal en bemaalt met behulp van vrijwilligers de polders Zuidzijde, Hofwegen en Ruijbroek. Deze molen is op afspraak te bezichtigen.
De stellingmolen de Vriendschap (tussen de knooppunten 12 en 8) werd eind 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse wipmolen. Bijzonder aan de Vriendschap was de mogelijkheid om met een schouw naar binnen te varen om het maalgoed aan en af te voeren.
Tussen de knooppunten 3 en 19: De molens van Kinderdijk
Het dorp Kinderdijk ligt op de plek waar de rivieren de Lek en de Noord samenkomen. Door de molens die in de buurt van het dorp staan, is de plaats een ware toeristische trekpleister. Ook komen alle aspecten van waterbeheer vanaf de middeleeuwen hier samen, met onder andere dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen.
De Kinderdijkse Molens zijn een totaal van negentien molens, die samen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Vanaf de 15de eeuw hebben hier altijd al molens gestaan, maar de huidige molens zijn allemaal halverwege de 18de eeuw gebouwd.
De molens staan verdeeld over twee watergangen. De acht bakstenen windmolens langs de eerste watergang waren vroeger eigendom van het waterschap Nederwaard. De acht rietgedekte windmolens langs de tweede watergang behoorden tot het waterschap Overwaard. Twee andere rietgedekte molens staan in de polder van Nieuw-Lekkerland. De Blokker is opvallend, omdat dit – in tegenstelling tot de andere molens die van het type grondzeiler zijn – een wipmolen is. Vanuit Kinderdijk gezien is de tweede molen van de Nederwaard ingericht als museummolen.
Witte molens
Twee molens in de Alblasserwaard vallen extra op door de witte beschildering. Dit zijn de Kooijwijkse Molen (tussen de knooppunten 43 en 18) en de Kortlandse Molen (knooppunt 19).
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!