Fietsroute De geschiedenis van waterbeheer in de Alblasserwaard
Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
35 Km (± 2:20
) | Zuid-Holland | Het weer op de route
0
°C0bft
De Alblasserwaard voldoet aan alle kenmerken van een Hollandse polder: een lage ligging, uitgestrekte graslanden en molens, veel molens.
Deze zijn natuurlijk vooral te vinden rond Kinderdijk. De 19 Kinderdijkse molens vormen de grootste groep molens van Nederland. De eerste vermelding hiervan dateert uit de 15de eeuw, maar alle huidige molens zijn in de 18de eeuw gebouwd. Ze zijn gebouwd om de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren. Dit gebied is tussen de 10de en de 13de eeuw ontgonnen, maar in de loop der jaren bleken de bestaande afwateringsmethoden niet voldoende om het gebied droog te houden. Dit leidde onder andere tot de bouw van de Kinderdijkse molens.
De plaats Kinderdijk is nog om een andere reden uniek. In deze plaats zijn alle vormen van Nederlands waterbeheer vertegenwoordigd. Kinderdijk biedt zo een interessant kijkje in de geschiedenis van de regio.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.