Royal Christmas Fair
Een vast terugkerend fenomeen in december zijn de kerstmarkten in heel Nederland. In het hartje van Den Haag wordt van 5 tot en met 23 december de Royal Christmas…
Startplaats: Voorschoten, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
64 Km (± 4:16 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De omgeving van Zoetermeer ontdek je het best op de fiets, door de polders en langs de verschillende molens. Heel veel mooie natuur, dicht bij de stad.
Het dorp Zoetermeer is al meer dan duizend jaar oud, zo blijkt uit de vondst van een houten paal in een daliegat. De paal dateert uit 965 en dat laat zien dat er toen al mensen op deze plek (nu de Dorpsstraat in Zoetermeer) woonden. Dat is een nederzetting van akkerbouwers en vissers geweest, toen het gebied nog uit moeras en veen bestond. Midden in het Hollands-Utrechts veengebied lag een zoetwatermeer en het verhaal gaat dat daar de naam van Zoetermeer vandaan komt.
De Bleiswijkse zoom is een recreatiegebied in Rottemeren, naast Bleiswijk. Er is een strand en ook een dagcamping, maar het is vooral mooi om hier een stukje te gaan fietsen. De westelijke oever is het deel waar je de meeste activiteiten kunt vinden. Het zuidelijke deel van de Zoom is een stuk rustiger en de stijgers in het gebied zijn opengesteld voor vissers en het pontje richting Zevenhuizen. Vlakbij het pontje ligt een gerestaureerde sluis: het Bleiswijkse Verlaat. Dit is een houten juksluis, wat betekent dat de constructie bestaat uit jukken die de sluiswanden stevigheid bieden. Dit maakt het Bleiswijkse Verlaat een opvallende verschijning in het landschap rond de Rotte. De eerste sluis werd hier in 1772 gebouwd; de huidige sluis heeft het originele ontwerp behouden.
De Bleiswijkse Fles is het gedeelte van het water In de polder rond de Bleiswijkse Fles staan een aantal molens, waaronder De Eendrachtsmolen (tussen knooppunt 11 en 93). Deze molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen op het kruispunt van de Rottemeren en de Hennipsloot. De boezems waarvan de molen het water uitsloeg, bestaan niet meer, maar tegenwoordig kan de molen gebruikt worden om het water van de Rottemeren te verversen. Een stukje verder, tussen knooppunt 96 en knooppunt 6, ligt de Molenviergang in de Tweemanspolder. De Tweemanspolder is voor het grootste deel ingericht voor akkerbouw, maar een klein deel ervan is in gebruik als recreatiegebied. Om de polder te bemalen, is de Molenviergang aangelegd, bestaande uit de Tweemanspoldermolens no. 1 tot en met 4. De molens zijn allemaal gebouwd in de 18de eeuw: de eerste in 1722 en de laatste in 1792. Sinds 1953 worden de molens niet meer gebruikt om te Tweemanspolder te bemalen. Wel zijn ze nog maalvaardig en worden tweemaal per maand in werking gesteld. Je kunt deze molens helaas niet bezoeken.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!