Royal Christmas Fair
Een vast terugkerend fenomeen in december zijn de kerstmarkten in heel Nederland. In het hartje van Den Haag wordt van 5 tot en met 23 december de Royal Christmas…
Startplaats: Voorschoten, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Midden in de Randstad, ingesloten door Alphen aan den Rijn, Leiden en Zoetermeer, liggen uitgestrekte polders en vroegere waterschappen. Deze route neemt je mee door agrarisch landschap, langs (veen)rivieren en molens.
Centraal door dit gebied loopt de Oude Rijn, een restant van de oude loop van de Rijn in Zuid-Holland. De Oude Rijn begint ter hoogte van Harmelen en is een vervolg van de gekanaliseerde Leidse Rijn. Deze laatstgenoemde splitst zicht ter hoogte van Wijk bij Duurstede als de Kromme Rijn af van de Nederrijn.
Vroeger was het landschap hier één groot veengebied en dat is goed terug te zien in de huidige indeling van het landschap: de stroken land met waterwegen ertussen zijn de legakkers en petgaten die hier zijn aangelegd bij het afgraven van het veen. Polders op deze route zijn bijvoorbeeld Polder Achthoven, de Westeinder Polder en de Zoeterwoudse Polder.
In de buurt van Hazerswoude kom je langs De Wilck, een beschermd veenweidegebied dat vernoemd is naar een gelijknamig verdwenen veenriviertje. Het open landschap met weilanden en sloten is erg aantrekkelijk voor vogels en heeft de beschermde status van Europees Vogelrichtlijn- en Natura 2000-gebied gekregen.
Ook de Does is bijzonder: dit is namelijk een van de oudste kunstmatige waterlopen van Zuid-Holland. De Does is in de 12de eeuw gegraven voor een betere afwatering van de veenmoerassen. De streek kampte namelijk met afwateringsproblemen door het dichtslibben van de monding van de Oude Rijn. Later kreeg de Does ook een belangrijke transportfunctie tijdens de turfwinning van de omliggende veengebieden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!