Logo Fietsen123

Nieuws

Met de fiets in de trein naar het buitenland, hoe zit het?

Friday 17 January, 2020

Steeds meer vakantiefietsers willen per trein naar hun buitenlandse bestemming, maar het meenemen van de fiets in een internationale trein is niet altijd even makkelijk. We leggen uit of het kan in een aantal bekende treinstellen.

In 2018 ontstond opeens veel vraag naar ‘klimaatvriendelijk’ reizen: waar de Treinreiswinkel een aantal jaren geleden nog slechts af en toe vragen kreeg over het meenemen van de fiets in internationale treinen, zijn deze vragen nu aan de orde van de dag. Vooral onder 16- tot 28-jarigen en 60-plussers zijn fiets-treinreizen populair, meldt Helmut Brall van de Treinreiswinkel.

Hieronder zetten we de regels en aandachtspunten voor een aantal bekende internationale treinen vanuit Nederland op een rij.

Eurostar: Amsterdam-Londen

Reizigers van Londen naar Amsterdam hebben een streepje voor op reizigers die het traject in omgekeerde volgorde willen afleggen. Vanuit Londen mogen er namelijk wel fietsen mee aan boord, maar vanuit Amsterdam direct naar Londen (nog) niet. Als je vanuit Amsterdam je fiets in deze trein wilt meenemen, dan kan dat in de Eurostar die om 7.49 en 13.46 uur vanaf Amsterdam CS vertrekt. In Brussel moet je dan overstappen in verband met de grenscontroles.

De directe verbinding van Amsterdam naar Londen staat nog steeds op de agenda; als die er komt, kun je in net iets meer dan vier uur met je fiets in Londen zijn. Het meenemen van je fiets in de Eurostar kost echter wel 30 euro per enkele reis.

Thalys: Amsterdam-Parijs

Reizigers met de Thalys mochten voorheen nooit hun fiets meenemen, maar daar lijkt verandering in te komen: de treinstellen worden verbouwd, waarna er ook fietsen mee kunnen. Hoewel de verbouwing al eerder op de agenda stond, werd deze vertraagd. De eerste boekingsmogelijkheid voor fietsen staat gepland voor 2021. Je staat dan in ongeveer drieënhalf uur met je fiets in Parijs. Van daaruit kun je gemakkelijk doorreizen naar andere bestemmingen in Frankrijk, bijvoorbeeld Bordeaux.

TGV: hogesnelheidstrein in Frankrijk

Ben je eenmaal met de Thalys in Frankrijk en moet je overstappen op een andere trein, dan wordt het ingewikkelder. De Franse Spoorwegen (SNCF) zetten steeds meer hogesnelheidstreinen (TGV’s) in met dubbeldeksrijtuigen. Hierin mag je geen fietsen meenemen. In de gewone TGV kan dat wel nog steeds. Maar dat betekent dus goed plannen.

IC(E): Duitsland binnen handbereik

Sinds een aantal jaren maken de Duitse Spoorwegen (DB) gebruik van de ICE 4, de nieuwste versie van de bekende hogesnelheidstreinen. Ze rijden (nog) niet vanuit Nederland, maar vanaf Hannover – vanaf Amsterdam CS bereikbaar met de InterCity met fietsrijtuig – kun je overstappen naar diverse bestemmingen binnen en buiten Duitsland. De Duitse Fietsersbond heeft ervoor gezorgd dat in alle nieuwe ICE-treinstellen een fietsrijtuig komt.

CityNightLine: nachttrein Innsbruck/Wenen

De CityNightLine rijdt momenteel niet vanuit Amsterdam. Met het wegvallen van Amsterdam als beginstation konden Nederlanders tijdelijk met hun fiets in Düsseldorf instappen. Maar op deze verbinding is door een materieeltekort het fietsrijtuig eruit gehaald. Voor fietsers is er echter goed nieuws: dankzij steun van de Nederlandse overheid zetten de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) vanaf eind 2020 weer een nachttrein met fietsrijtuig in op het traject Amsterdam-München-Wenen.

Hamburg-Kopenhagen

Fietsers die met de trein van Hamburg naar Kopenhagen wilden, hadden lange tijd pech: op de treinverbinding – die onder andere via een veerboot van Puttgarden naar Rødby ging – mochten geen fietsen mee. Vanaf december 2019 maakt de trein geen gebruik meer van de veerdienst en is men bezig een tunnel aan te leggen voor een rechtstreekse verbinding. Treinreizigers van Hamburg naar Kopenhagen moeten nu tijdelijk reizen via Flensburg en Odense. Maar op dit traject mag wel de fiets mee!

Bron: Fietsersbond