Logo Fietsen123

Page

Kastelen en paleizen langs de Oranjeroute

Op de fiets kun je de interessante geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau volgen. De Oranjeroute neemt je mee vanuit Kleve langs prachtige kastelen, steden en natuurgebieden, om uiteindelijk te eindigen bij Bad Bentheim.

Francesco Carovillano

De Oranjeroute is een indrukwekkende fietsroute, die ruim 2.000 kilometer omvat, verdeeld over 37 prachtige etappen. Vanuit Kleve doorkruis je een groot deel van Duitsland, om uiteindelijk bij de grens met Nederland te eindigen.

Een deel van de route is bewegwijzerd met speciale Oranjeroutebordjes, maar het grootste deel volgt bestaande langeafstandsroutes. We beschrijven de belangrijkste delen van de route.

Van Nassau via Dillenburg naar Bad Arolsen

De eerste etappen van de Oranjeroute nemen je van Nassau via Diez, Braunfels en Dillenburg mee richting Bad Arolsen. In Nassau maak je kennis met het kasteel waar het geslacht Nassau zich naar genoemd heeft. Hier is nu onder andere een restaurant gevestigd. Via de Laurenburg, waar de stamvader van het geslacht Nassau vandaan komt, fiets je naar Diez, waar Slot Oranienstein herinnert aan de banden met het Nederlandse koningshuis. De vorst van Nederland mag zich tot op de dag van vandaag Graaf van Diez noemen. Braunfels is de geboorteplaats van Amalia van Solms-Braunfels, de echtgenote van Frederik Hendrik van Oranje.

Een van de belangrijkste plaatsen in de vroege geschiedenis van het Huis Nassau is Dillenburg, waar Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, in het imposante kasteel het levenslicht zag. Vanaf hier gaat de route via Siegen verder naar Bad Arolsen. Siegen is de geboorteplaats van schilder Peter Paul Rubens. In het Siegerlandmuseum kun je veel van zijn werken bewonderen, evenals de grootste portrettenverzameling van de Oranje-Nassaus.

Onderweg heb je de keuze om even uit te wijken naar Fulda, waar Frederik-Willem van Oranje over een aantal Duitse staatjes regeerde voor hij koning Willem I der Nederlanden werd. Het Stadsslot van Fulda en Slot Fasanerie – het zomerverblijf van Frederik-Willem – zijn een bezoek meer dan waard. Het eerste deel van de route eindigt in Bad Arolsen, de geboorteplaats van Emma van Waldeck-Pyrmont, die we vooral kennen als koningin Emma en moeder van Wilhelmina.

Van Bad Arolsen naar Weimar

Vanuit Bad Arolsen volgt een lang traject in de richting van Weimar, maar voor je hier bent, kom je langs allerlei interessante plekken en door prachtige natuur. In het kuuroord Bad Pyrmont ligt Slot Pyrmont, de zomerresidentie waar Koningin Emma als kind vaak kwam. In dit prachtige gebouw is nu een museum over de geschiedenis van Bad Pyrmont gevestigd. Weimar is een oude stad, die gedurende de geschiedenis meermaals een belangrijke rol heeft gespeeld. Slot Ettersburg en het Sophienhaus verwijzen naar Sophia van Oranje-Nassau, de dochter van Willem II en Anna Paulowna.

Van Weimar naar Oranienburg

Oranienburg ligt in de buurt van Potsdam en Berlijn. Willem Frederik van Brandenburg liet de stad en het gelijknamige Slot Oranienburg bouwen voor zijn echtgenote Louise Henriëtte van Oranje-Nassau. Het indrukwekkende paleis is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme.

Ook Potsdam herbergt een schat aan cultureel erfgoed. Dit is voornamelijk te danken aan Frederik Willem die met Louise Henriëtte van Oranje-Nassau getrouwd was. In en om de stad liggen prachtige paleizen en residenties, waarvan het Park en Slot Sanssouci en Slot Babelsberg het bijzonderst zijn. Maar een echt Hollands tintje vind je in het Holländisches Viertel, waar het grootste aantal Hollandse huisjes buiten Nederland staat.

Op weg naar Oranienburg kom je nog langs Oranienbaum, dat in opdracht van Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau in Hollandse barokstijl gebouwd is. Op het martkplein van de stad staat een gietijzeren sinaasappelboom met negen vruchten: één voor elk van haar kinderen.

Van Oranienburg naar Bad Bentheim

Op de laatste etappes is vooral Schwerin noemenswaardig. Deze stad is gelegen aan een groot meer en staat bekend om het Slot van Schwerin (zie foto). In dit prachtige slot, ook wel het Neuschwanstein van het Noorden genoemd, heeft prins Hendrik gewoond. Een van de laatste plaatsen op de route is het pittoreske Hitzacker, waar prins Claus vandaan komt. Vlak voor de grens passeert de route Bad Bentheim, een ander kuuroord waar koningin Emma vaak kwam.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.