Page
Wettelijke regels voor een fiets
Waaraan moet een fiets in Nederland voldoen? In het volgende PDF-dokument vindt u de belangrijkste regels.
Waaraan moet een fiets in België voldoen? Op de volgende site vindt u de belangrijkste regels.
Klik hier voor deze regels
FIETSEN EN BELASTINGEN
Nederland
Fietsregeling werkgever-werknemer
Eens per drie jaar mag de werkgever een fiets geheel belastingvrij vergoeden aan de werknemer, indien deze niet duurder is dan 749,- (incl. btw). Is de fiets duurder, dan is het meerdere belast. Dankzij het wijzigingsplan 'Paarse Krokodil' (2006) is de forfaitaire jaarlijkse bijtelling van 68,- komen te vervallen.
Daarnaast kan de werkgever voor bijkomende kosten aan de fiets een onbelaste forfaitaire vergoeding aan de werknemer geven van maximaal 82,- per jaar en de fietsverzekering vergoeden. De vergoeding hoeft niet te worden onderbouwd.
Deze nieuwe regelingen zijn op 1 januari 2007 ingegaan.
Belastingvoordeel bij aanschaf fiets
Uit een onderzoek van de organisatie Nationale Fiets Projecten blijkt, dat werknemers vaker per fiets de afstand tussen woning en bedrijf afleggen, als een bedrijf een fietsenplan heeft. Ook de rijwielbranche profiteert uitgebreid van fietsenplannen. De helft van de deelnemers zou geen nieuwe fiets hebben gekocht als die niet met belastingvoordeel te koop was geweest. Ze hadden dan de aanschaf in de meeste gevallen pas later gedaan.
- Klik hier voor de informatie van de Fietsersbond-Nederland; zie Vraagbaak: Rondom de Fiets: 'Fiscale voordelen'
- Klik hier voor meer informatie over 'Fietsen en Beroep'
- Zie ook een artikel in Fiscal Alert
Laatste nieuws: nu twee regelingen
In het najaar van 2009 kwam staatssecretaris De Jager van Financiën met een voorstel om de bestaande bedrijfsfietsregeling op te laten gaan in een algemene werkkostenregeling. De Jager wilde af van een serie ingewikkelde bestaande regelingen en één algemene werkkostenregeling invoeren. Werkgevers zouden dan vanaf 2011 allerlei zaken voor hun werknemers belastingvrij mogen vergoeden tot een maximum van 1,4% van de totale bruto looonsom. Dat is op zich aantrekkelijk: er is zo minder rompslomp en er kunnen bijvoorbeeld ook duurdere fietsen worden vergoed. Aan de andere kant lijkt het gevaar dat werkgevers zullen kiezen voor een kerstpakket, bedrijfsfitness en/of bedrijfsfeestjes en -uitjes en er dan geen geld meer over is voor de fiets van de zaak. En dat terwijl ook de overheid het fietsen naar het werk wil bevorderen.
Twee regelingen
Rai, BOVAG, ANWB en Fietsersbond sloegen daarom de handen ineen en vroegen aan de Kamer en de staatssecretaris om de bedrijfsfiets buiten de nieuwe regeling te houden. De lobby had gedeeltelijk effect: de staatssecretaris blijft bij zijn voorstel, maar de eerste drie jaar (2011, 2012 en 2013) blijft de oude regeling bestaan. Werkgevers kunnen in die drie jaar van tevoren aangeven welke regeling ze willen toepassen. Voordat de nieuwe regeling in 2014 structureel wordt zal bekeken worden wat de effecten zijn.
België
Onbelaste fietsvergoeding woon-werkverkeer
In België kan men een onbelaste fietsvergoeding ontvangen. Het gaat om een vergoeding die door de werkgever wordt toegekend aan werknemers die de afstand van hun woonplaats naar het werkadres geheel of gedeeltelijk overbruggen met de fiets. Deze fietsvergoeding was voorheen fiscaal vrijgesteld voor ? 0,15 per km. In april 2009 zijn er nieuwe fiscale regels voor fietsgebruik in woon-werkverkeer verschenen in het Staatsblad. Zo wordt de fietsvergoeding, ontvangen in 2009, vanaf nu vrijgesteld van belastingen tot ?0,20 per km, een bedrag dat ook jaarlijks zal worden ge?ndexeerd. Ook de werkgevers die investeren in fietsvoorzieningen kunnen voortaan van extra fiscale gunstmaatregelen genieten. Klik hier voor meer informatie over deze wijziging.
Het toekennen van een fietsvergoeding is een gunst en geen verplichting. De werkgever zal dus bereid moeten zijn ze te betalen. Pas wanneer de werknemer ze toegekend krijgt, kan hij van de fiscale vrijstelling genieten. De werkgever dient dus overtuigd te zijn of te worden van een fietsvergoeding. Aldus informatie van de Fietsersbond in België, die een speciale brochure heeft uitgegeven over de voordelen voor een fietsvriendelijk bedrijf.
Klik hierna voor meer informatie van de Fietsersbond België: Fietsvergoeding.
FIETSER VAN RECHTS HEBBEN, MITS OP GELIJKWAARDIGE KRUISING, VOORRANG!
Fietsers die van rechts komen, hebben vanaf 1 mei 2001 ook in Nederland voorrang op gelijkwaardige kruisingen. Daarmee is een einde gekomen aan de uitzonderingspositie van Nederland in Europa wat betreft de voorrangsregels.
Door hier te klikken krijgt u nadere informatie over deze nieuwe verkeersregel