Poortugaal
Een bezoekje aan een dorp dat genoemd is naar een land. Je volgt bij deze route de Oude Maas tot aan Zwijndrecht. Daarbij fiets je onder andere langs de Rhoo…
Startplaats: Poortugaal, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
35 Km (± 2:20 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De route start in Zwammerdam, een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn. Tot 1964 was het een zelfstandige gemeente. Zwammerdam heeft een kleine compacte oude kern met kronkelende straatjes en historische bebouwing. In tegenstelling tot lintbebouwing, is het een van de weinige dorpen in de Rijnstreek die gebouwd is rondom een plein.
Vanaf het startpunt kun je al gelijk beginnen met de molentocht. Als eerst kom je aan bij de Dikke Molen. Deze molen ligt in Zwammerdam ten noorden van de Oude Rijn. Het is een grondzeiler uit 1674 en verving de oude molen die in 1672 was verbrand. Hij bleef tot eind oktober 1929 de Zuid- en Noordeinderpolder bemalen. De molen werd in 1935 ontwiekt en raakte vervallen, later werd de molen hersteld en in gebruik genomen.
De tweede molen staat direct na knooppunt 72, korenmolen de Eendracht in Alphen aan den Rijn. In 1897 is de molen verhuisd van Zaandam-Oost naar de huidige locatie. Elke zaterdag is hij en de bijbehorende winkel geopend en vrij toegankelijk voor publiek. In het oude graanpakhuis van de molen is een Indonesisch restaurant gevestigd.
Nog net voor de bocht naar knooppunt 39 vind je de Rietveldse poldermolen in Hazerswoude-Dorp. Hij is gebouwd in 1648 ten behoeve van de bemaling van de Rietveldse polder. Na samenvoeging van deze polder met de Hoornsche polder in 1961 bemaalde de molen tot 1966 de door samenvoeging ontstane Riethoornse polder. De molen wordt bewoond en is slechts op afspraak te bezoeken.
Even een tussenstop? Dan ben je bij eetcafé de Egelantier in Hazerswoude-Dorp aan het juiste adres. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie, een drankje, een snackje, een lunch of een diner.
Na de break gaan we weer door. Na knooppunt 27 kun je een kijkje nemen bij de Gere Molen/Blauwe Wip nabij Hazerswoude-Dorp. Hij is aan de Westgerepolder gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Oost- en Westgeer. Tot 1957 was hij in bedrijf, maar daarna is hij in verval geraakt. Na diverse restauraties tussen 1976 en 1986 is de Gere Molen weer draaivaardig. De molen is bewoond en is niet vanbinnen te bekijken.
Als laatst kun je twee molens achter elkaar bezichtigen, na knooppunt 1. Te beginnen met Molen No. 1, dit is de eerste molen/ondermolen van de Molenviergang in Aarlanderveen. De molen is in 1924 gebouwd ter vervanging van een eerdere molen uit 1786, die dat jaar afbrandde. De vervangende molen was niet nieuw: hij is afkomstig uit Zoetermeer, waar hij overbodig was geworden. De molen bemaalt als ondermolen de drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen en is de peilmolen.
Een stukje verder is Molen No. 2 te bezichtigen, dit de tweede molen/middenmolen van de Molenviergang in Aarlanderveen. Hij is gebouwd in 1869 ter vervanging van een eerdere molen uit 1786, die een jaar eerder afbrandde. De molen bemaalt als middenmolen de drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!