Op deze pagina hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld over treinen en fietsen. Dus over: fietsroutes vanaf de stations, fietstransport per trein, het huren van fietsen op stations en de internationale treinen, die fietsen vervoeren.
Actief
NS-Nederland publiceert op haar website in haar rubriek 'Actief' enkele tientallen bewegwijzerde fietsroutes. Ze beginnen en eindigen bij een station, waar u de routetoelichting kan kopen of gratis kunt krijgen als houder van de voornoemde kaart. U kunt de routetoelichting gratis via PDF van de NS-Internetsite downloaden. Op de website wordt verder een korte karakteristiek gegeven van de route, evenals een routekaartje. Ook het fietsverhuurbedrijf ontbreekt niet. In Apeldoorn tegenover het station kunt u zelfs uit drie (gratis!) fietsroutes kiezen, als u daar een fiets huurt.
Klik hierna voor meer informatie over deze fietsroutes: Klik hier.
Fietsvervoer per trein in Nederland
Wie met de eigen fiets wil en alles goed wil weten over fietsen in de trein, raden we aan om de (gratis) folder 'Fiets en Trein' op een NS-station aan te vragen of via de website van NS (klik hier) te downloaden. Hier vindt u alle regels en uitzonderingen. Hierna moeten we ons beperken tot een samenvatting:
Als u uw fiets in de trein wilt meenemen kunt u aan een loket of bij een NS-automaat naast uw normale kaartje een 'Dagkaart fiets' kopen. Deze kost € 6, ongeacht de bestemming en is alleen buiten de spitsuren geldig.
Tijdens de ochtend- en avondspits kunt u uw fiets NIET meenemen. De spits is van maandag tot en met vrijdag van 06.30 tot 09.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur. Deze beperking geldt niet in de weekenden, op feestdagen en in de zomermaanden juli en augustus.
Fietsen moeten door uzelf geplaatst worden in het speciale fietsgedeelte in de trein, te herkennen aan de blauwe sticker met een fiets boven de deur.
Bagage (zoals fietstassen) mag niet op uw fiets blijven zitten. U kunt dus het beste de bagage er van te voren afhalen.
Bij ruimtegebrek in het fietsgedeelte kunt u doorverwezen worden naar een volgende trein.
Vouwfietsen:
Vouwfietsen, mits o.a. compact opgevouwen, worden gratis vervoerd. Ze worden dan als handbagage aangemerkt.
Fietsaanhangwagentjes:
Het vervoer van fietsaanhangwagentjes is niet toegestaan.
Voor meer informatie over reistijden kunt u surfen naar en bellen met OV-Reisinformatie: 0900 9292 (€ 0,70 per minuut). Op de website van NS vindt u nadere informatie over het stallen van fietsen. Klik hier voor deze informatie!
Fietsenstallingen op stations in Nederland
Op en bij de NS-Stations zijn speciale voorzieningen voor fietsers, zoals fietsenstallingen. Op een speciale pagina geeft NS een overzicht van deze voorzieningen. U kunt zelfs de naam van het station in voeren en de gegevens over de fietsvoorzieningen op het desbetreffende station verschijnen. Klik hier
De VSRE, de Vereniging van Stationsrijwielshop Exploitanten, heeft een eigen website. U vindt er alle informatie over de diensten, die deze NS-fietsenstallingen aanbieden. Dat is meer dan alleen het stallen van een fiets. U kunt er ook fietsen huren, kopen en laten repareren. Klik hier.
Fiets op internationale treinen
De Fietsersbond heeft een overzicht met internationale treinen waar de fiets in mee mag: klik hier.De Fietsvakantiewinkel publiceerteen overzicht van alle in Nederland aangeboden Fiets Slaap Treinen en City Night Lines: klik hier.
Fietsroutes en fietsvervoer per trein in België
Wat betreft België zijn er minder mogelijkheden voor fietsvervoer. Voor gedetailleerde informatie verwijzen we naar de website van de Belgische spoorwegen: klik hier voor deze informatie!
Fietsen en trein in Duitsland en andere Europese landen
De site van de Deutsche Bahn bevat niet alleen informatie over fiets en trein in Duitsland, maar ook in andere Europese landen. Zeer informatief! Klik hier De Treinreiswinkel geeft nadere informatie over de fiets meenemen naar en in Duitsland: klik hier
Fiets en trein in Frankrijk
De website van de Fubicy (Federation des Usagers de la Bicyclette) geeft uitgebreide informatie aan reizigers die hun fiets willen meenemen in de trein. Klik hier. (deze informatie is ook in het Engels op deze website beschikbaar). Ook de SNCF heeft een website. Klik hier. Op de website van Maison France (Toerisme Frankrijk) staat informatie over fietsen in Frankrijk en ook korte informatie over fietsvervoer in Franse treinen. Klik hier
Fiets in Spaanse treinen
Bert Sitters publiceert een zeer informatief spoorboekje over 'De Fiets in Spaanse treinen'. Het spoorboekje is direct online te bestellen in onze Fietswebwinkel.
Fietsvervoer in de 24 EU-lidtstaten
Drie spoorwegbedrijven (UIC,CER en CIT) hebben informatie over de spoorwegbedrijven in de 24 EU-lidstaten verzameld op één website. De rubriek 'Passagiers met fietsen' - in het Engels, Frans of Duits - bevat alle informatie over het fietsvervoer van deze 24 EU-lidstaten.
Dertig procent van de treinreizigers gaat op de fiets naar het station. Na de treinreis gaat negen procent met de fiets verder. Het initiatief van de OV-Fiets (een samenwerking van onder meer NS Railinfrabeheer en de Fietsersbond met een subsidie van 2 miljoen euro van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat) moet het zogenaamde 'na-transport' verbeteren, met een speciale huurfiets. Deze OV-fiets is een herkenbare Spartafiets, die klaar staat in de stationsfietsenstalling of in een fietskluis. De huurder heeft een pasje, betaalt per keer 2,75 euro en kan meteen wegfietsen. Borg en legitimatie zijn niet nodig. De OV-fiets verkeert nog in een proefstadium. Het aantal locaties/stations, waar de fiets te huur is, ligt inmiddels rond de 100.
Klik hier voor alle informatie over de: OV-Huurfiets