Logo Fietsen123

Dossier: Fiets en Trein, Trein en Fiets

Fietsen op oude spoorlijnen

Monday 9 September, 2024

Je hebt geleerd dat je niet mag fietsen op de snelweg (behalve bij een oliecrisis) en de spoorrails. Dat laatste is nu niet meer het geval, want je kunt tegenwoordig heerlijk fietsen op en langs verschillende oude Nederlandse spoorlijnen.

Oud spoor

Waar ooit de trein het belangrijkste vervoermiddel in Nederland was voor mens en goederen, zorgde de populariteit van de auto ervoor dat er steeds minder treinen nodig waren. Vooral heel wat regionale spoorlijnen werden in de loop van de 20ste eeuw opgeheven. Veel tracés verdwenen in de vergetelheid, maar sommige spoorlijnen werden vervangen door wegen en paden. Dat biedt een prachtige mogelijkheid om op de fiets de unieke routes van oude spoorwegen te volgen.

Stukje spoorfietsen bij Radio Kootwijk (GL)

Soms gaat het bij fietsen over oude spoorlijnen om kleine stukjes van een paar kilometer, zoals bij het bekende Radio Kootwijk. Daar liep ooit een aftakking van de historische spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Deze aftakking werd in het verleden gebruikt voor de aanleg en het onderhoud van de zender Radio Kootwijk. Op de route Mindhunters kun je het traject tussen knooppunt 40 en 36 door dit bijzondere gebied volgen in de vorm van een rondrit.

Fietsen over de Baronnenlijn (GL)

Een langer stuk spoor uit het verleden in Gelderland kun je volgen bij de Baronnenlijn. De naam wijst al op een adellijke connectie. Dat komt door de grote hoeveelheid notabelen en adelijken die in de steden en dorpen langs dit spoor woonden en de lijn gebruikten. Zelfs Koningin Wilhelmina maakte gebruik van de lijn om met haar koninklijke trein direct vanuit paleis ‘t Loo het land in te reizen.

Hou er rekening mee dat dit geen rondrit is, maar een route in een richting. Voor de terugrit moet je dezelfde route de andere kant op fietsen of zelf een alternatieve route terug kiezen. Meer over deze route vind je op Fietsen over oude spoorlijnen.

Het Duits Lijntje (NB)

Het Nederlandse deel van het historische Duits Lijntje in Noord-Brabant is zo’n 87 kilometer lang en loopt nog verder door Duitsland. Gedurende bijna 150 jaar was deze spoorlijn een belangrijk onderdeel van het personen- en goederenvervoer dat in combinatie met andere sporen liep van London tot Sint-Petersburg in Rusland. Leden van de Europese koningshuizen gebruikten de verbinding om bij elkaar op staatsbezoek te gaan. Tegenwoordig kun je hier prachtig over en langs het spoor fietsen, waarbij je her en der nog de resten van het illustere treinverleden terugziet.

Meer informatie plus de knooppuntroute vind je op de website Visit Brabant.

Meer oude spoorroutes in Nederland

Nog meer fraaie oude spoorroutes voor fietsers zijn te bekijken op de website Fietsen over oude spoorlijnen. De eigenaar van deze website heeft veel onderzoekswerk verricht naar deze bijzondere fietspaden en -wegen en weet er dan ook heel wat over te vertellen. Ook geeft hij aan hoe je de routes kan volgen en er is een downloadbestand met GPX-routes voor routeplanners beschikbaar.

Wil je nog meer weten over deze routes over en langs oude spoorlijnen? Breng dan eens een bezoek aan Fietsen over oude spoorlijnen

Fotocredit: Wikimedia/Pimvantend