Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
63 Km (± 4:12 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Drenthe loopt over van de prachtige natuurgebieden. De beste manier om die te verkennen is natuurlijk per fiets! Laat je verrassen door wat je onderweg allemaal tegenkomt.
Het Lunsveen ligt in de boswachterij Gieten-Borger en is de grootste van de in totaal 26 daarin gelegen vennetjes. Het is een broedplaats voor onder andere kokmeeuwen en een geliefde plek bij vele watervogels. Verder groeit er zonnedauw, een vleesetend plantje.
In boswachterij Schoonloo kom je open vlaktes, meertjes, heidevelden en bossen tegen. In het gebied verblijven ook bijzondere planten en dieren. Een heerlijke plek om even lekker tot rust te komen!
Het Orvelterzand is een van de eerste natuurgebieden in Drenthe die begraasd werd met Schotse hooglanders. De eerste koeien lopen hier sinds 1987. Ooit maakte het Orvelterzand deel uit van het uitgestrekte heidegebied Orvelterveld.Dit veld werd grotendeels ontgonnen en daarvoor in de plaats kwamen landbouwgebieden en uitgestrekte boscomplexen. De huidige vorm van Orveltezand ontstond rond 1950. Het noordelijk deel bestaat uit een overwegend vlak en vochtig heideterrein met een aantal venige delen. In het Zuiden is het gebied wat droger. Plaatselijk zie je hier ook wat open stuifzand.
Westerbork is vooral bekend door het voormalige Kamp Westerbork. Vanuit Kamp Westerbork werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Tegenwoordig is vlakbij het voormaligekampterrein een herinneringscentrum te vinden. Om hier te komen, moet je wel een stuk van de route af. Kamp Westerbork ligt namelijk zo’n 10 kilometer ten noorden van Westerbork (Oosthalen 8 in Hooghalen).
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!