Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Dwingeloo is een dorp in de gemeente Westerveld. In het dorp staat een de Sint-Nicolaaskerk, met een bijzonder verhaal. Over de bouw van de kerk in de 15e eeuw gaat een verhaal de ronde over de ‘juffer van Batinge’. De juffer had een oogje op de bouwmeester van de kerk en fietste vaak langs. De bouwmeester zou zo van haar onder de indruk zijn geweest, dat hij zijn werk niet goed af kon maken. De vader van de juffer en de drost van Drenthe stuurden de juffer daarom op reis. Voordat ze vertrok, vertelde ze snel hoe zij wilde dat de kerktoren gebouwd moest worden. De bouwmeester bouwde ‘haar’ kerktoren en later zijn ze in dezelfde kerk getrouwd. Dit verhaal zou de reden van de afwijkende bouwstijl van deze kerk zijn. Dwingeloo zelf staat bekend om het astronomisch instituut Astron en de grote radiotelescoop. Hier zijn twee sterrenstelsels ontdekt: Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.
De hoeveelheid natte heide was een van de belangrijkste redenen om het Dwingelderveld in 1991 als Nationaal Park aan te merken. Maar het Dwingelderveld is nog op meerdere manieren een uniek gebied. Zo is de bodem van keileem, die ervoor zorgt dat regenwater niet goed kan wegzakken. In de loop van de geschiedenis is er weinig menselijk ingrijpen geweest in het gebied. Hierdoor heeft het gebied zijn voedselarme en vochtige karakter kunnen behouden en zijn zeldzame planten er in stand gebleven. Het is niet alleen maar een nat gebied: de vochtige slenken worden afgewisseld door hoger gelegen droge zandruggen. Verspreid over het Dwingelderveld liggen bovendien meer dan 60 vennen en naald- en loofbossen. Twee schaapskudden – het cultureel erfgoed van Drenthe – en verschillende soorten runderen begrazen het gebied en houden de natuurlijke vegetatie in stand.
Tegen het einde van de route fiets je door het Lheebroekerzand, een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Dit gebied is in de 20ste eeuw bebost en werd daarmee een van de nieuwste bosgebieden met zand en heide. Ook ligt hier een van de grootste jeneverbesstruwelen van Nederland. Een jeneverbesstruweel is een in Nederland (en België) zeldzame klasse van naaldbomen. Het is een bedreigd type bos, omdat het alleen voorkomt op droge, kalk- en voedselarme zandbodems. Droge heide en stuifzandduinen zijn goede voorbeelden waar deze bomen kunnen groeien.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!