Knieperties uit Coevorden
Deze onschuldig uitziende wafeltjes zorgden voor een oproer. Knieperties zijn oubliewafels die in verschillende streken in Nederland voorkomen. Ze lijken wel…
Startplaats: Schoonebeek, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
56 Km (± 3:44 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Hunebedden dienden als grafkamers en zijn de oudste monumenten van Nederland. Het zijn zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn gebracht. Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. Tijdens deze route kom je er verschillende tegen.
Op dit deel van de route zie je verschillende hunebedden, namelijk D9, D8 en D2. Hunebed D9 (tussen knooppunt 90 en 98) ligt in de bebouwde kom aan de noordzijde van het dorp Annen. Het is een klein en incompleet hunebed, dat tegenwoordig meer gebruikt wordt als fietsenstalling dan als monument. Tussen knooppunt 98 en 91 volgt hunebed D8. Deze ligt in het natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos. Alle vier de dekstenen en de acht sluitstenen zijn nogcompleet en er is ook een poortsteen aanwezig. Tot slot passeer je hunebed D2 (tussen knooppunt 99 en knooppunt 75). Dit hunebed mist de helft van het ‘dak’. Ooit zijn twee van de vier grote dekstenen weggehaald om als wegverharding of bouwmateriaal te gebruiken.
Aan de Borgweg kom je een grafheuvel tegen. Een grafheuvel wordt ook wel tumulus genoemd en is een prehistorische heuvel waarin mensen werden begraven. De heuvels werden over de menselijke overblijfselen (een persoon of meerdere personen) heen opgeworpen: wel of niet gecremeerd en in een kuil, kist, urn of hunebed.
Het Balloërveld is een heideveld tussen Gasteren, Rolde en Loon. Het veld is genoemd naar het nabijgelegen dorpje Balloo. De heide wordt afgewisseld met dennebos, veenmeertjes en enkele kleine zandverstuivingen. Op het Balloërveld zijn grafheuvels en middeleeuwse karrensporen te zien. Hier graast ook de grootste schaapskudde van Drenthe.
Het kleine dorpje Zeegse ligt in het Nationaal Park Drentsche Aa. In 2020 woonden er nog geen vierhonderd inwoners. Toch is het er altijd gezellig druk met wandelaars en fietsers. Zij komen voor de prachtige omgeving. Naast de droge en natte heide vind je hier de Zeegser duinen, een bos, een riviertje en een pingoruïne.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!